I helgen startar Allsvenskan och Superettan om efter sommaruppehållet. En stor fråga under våren är frågan om säkerhet. Svensk Elitfotboll och de 32 medlemsklubbarna jobbar fortsatt aktivt för att varje arrangemang ska vara tryggt, säkert och välkomnande.

Svensk Elitfotbolls övergripande målbild är att arenorna i Allsvenskan och Superettan inte skall vara en plats där lagbrott kan begås av anonyma individer. 

Utvärderingen av derbyt mellan AIK och Djurgården visar inte på några brister i arrangemangets säkerhet utan förstärker snarare bilden av svårigheten att identifiera maskerade individer och lagstiftningen kring dels visitering och dels den kameraövervakning som finns.

– Klubbarna gör ett jättebra jobb säkerhetsmässigt sett till de förutsättningar som finns. Problemet är bara att om ett hundratal personer bestämmer sig för att förstöra evenemanget och den fina stämningen som den stora massan skapar, så är det svårt att stoppa. Det är en regisserad händelse förutbestämd i detalj sedan innan, säger Johan Lindvall, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll och fortsätter.

– Vi för dialog med myndigheter och politiker ända upp på regeringsnivå för att få till en förbättrad lagstiftning och vi har goda förhoppningar att det i framtiden kan ske.

För att uppnå målet om att inga lagbrott ska äga rum på arenorna i Allsvenskan och Superettan så krävs samverkan mellan fotbollens alla intressenter.

Svensk Elitfotboll har ständig dialog med följande parter:
Supportar: Dialog med Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU) och att ge klubbarna underlag att ha en dialog med sina olika grupperingar

Myndigheter: Dialog med myndigheterna avseende de åtgärder, rutiner och teknik som kommer att krävas för att lyckas – säkerställa implementering av rutiner och teknik efterhand. Följa utvecklingen inom europeisk samverkan mellan förbund, liga och myndigheter. 

Politiker: Dialog med politiker för att få till nödvändiga lagstiftande åtgärder – måste ske tillsammans med myndigheter

Klubbar: Säkerställa rutiner för att direktiv fungerar och utveckla rutiner och processen för arrangemangsavstängningar – säkerställa rutiner mellan klubbar och myndigheter

Affärspartners: Skapa trygghet för partners samt skapa affärer för de som vill vara med att göra skillnad

Svensk Elitfotboll tar ställning och Svensk Elitfotboll ska vara den part som gör skillnad.

Läs mer här hur Svensk Elitfotboll och klubbarna i Allsvenskan och Superettan jobbar med säkerhet.