UEFA presenterar en oberoende studie som de säger bevisar att användandet av illegal pyroteknik är en fara för både hälsa och säkerhet för de som finns i närheten av den illegala pyrotekniken. Samtidigt säger organisationen att illegal pyroteknik är en stor del av supporterkulturen och att det kommer ta tid att förändra kulturen.

”Vi vet om att illegal pyroteknik är en stor del av supporterkulturen i vissa länder och att användandet inte kommer att förändras över en natt, men budskapet av studien är klart. Illegal pyroteknik riskerar hälsan och säkerheten för dig själv och andra supportrar”, skriver UEFA på sin hemsida.

Den oberoende undersökningen är initierad av UEFA och Football Supporters Europe (FSE) och genomförd av Dr. Tom Smith och en rad av varandra oberoende experter, och visar även att det inte finns något säkert sätt att använda illegal pyroteknik inne på en fotbollsarena.

Studien slår enligt UEFA bland annat fast att:

  • Illegal pyroteknik kan framkalla allvarliga hälso- och säkerhetsrisker vid användande i omedelbar närhet av andra personer
  • All pyroteknik har ett minsta säkerhetsavstånd av en anledning

Något som den illegala pyrotekniken kan framkalla är brännskador, brand i kläder, rökskador och problem för syn och hörsel. Studien säger också att illegal pyroteknik kan framkalla panik på läktarna.

UEFA säger på sin hemsida att man tills vidare bör se över metoder för hanterande av den illegala pyroteknik som används och att endast utbildade bör röra vid den illegala pyrotekniken.

”Folk måste förstå att skydda hälsan och säkerheten hos våra besökare inte är en attack på supporterkulturen”.

Läs mer på UEFA:s hemsida.