Hallå där Gunnar Gidefeldt, kommersiell chef för Djurgårdens IF som deltar i arbetet att skapa en gemensam uppförandekod – Code of Conduct för Allsvenskan och Superettan med lansering 2015.

 

Varför är det viktigt med en gemensam uppförandekod för Allsvenskan?

– Därför att det gemensamma målet är skapa en så attraktiv produkt som möjligt i och kring våra matcharrangemang runt om i landet. En gemensam uppförandekod är en viktig del i det arbetet och det målet.

 

Vad är nyttan för publiken?

–  Det skapar utrymme för alla att komma till arenan och trivas: Från de mest inbitna supportrarna i klacken till familjen. Alla ska känna sig välkomna till matcherna i Allsvenskan och Superettan!

 

Vad är nyttan för sponsorerna?

– Om vi lyckas göra Allsvenskan till ett starkare varumärke, skapar vi en större upplevelse. Det är bra för sponsorerna som får en större chans att göra bra affärer.

 

Vad har spelarna för ansvar och inom vilket område kan de skärpa till sig?

–  Jag vet inte om jag har så mycket klagomål på spelarna. Det som händer på planen har med idrottslig utövning att göra. Det finns säkert saker att vässa, men det handlar inte bara om spelarna. Det handlar om att hela fotbollen ska anta den här utmaningen, det vill säga även ledare och lagen – ända ned i ungdomslagen. Alla behöver ha en gemensam syn på hur vi uppför oss på och kring planen.

 

Hur får ni den här gemensamma uppförandekoden att gå i takt med klubbarnas eget arbete i frågan?

– Som jag ser det passar det som hand-i-handske. Vi i Djurgården har arbetat för en positiv supporterkultur i många år. Vi har en tydlig värdegrund som vi jobbar efter i hela föreningen. Arbetet med en gemensam uppförandekod för hela Allsvenskan hjälper oss vidare i det arbetet.

 

Slutligen: Hur går det för Djurgården i Allsvenskan 2014?

– Som alltid före säsongsstart känns det som att “det här kommer att bli den bästa säsongen på länge”. Jag tror att jag har fog för det den här gången, inte minst med tanke på den fantastiska avslutningen förra året. Jag tror att de andra lagen får se upp för Djurgården i år!

 

Även IFK Göteborg är entusiastiskt i arbetet med en gemensam uppförandekod. Martin Kurzwelly, klubbdirektör i IFK Göteborg, säger:

 

– Code of Cunduct-projektet är jättebra! Tillsammans kan vi göra skillnad och uppnå något som består, både i Allsvenskan och Superettan. Samarbete mellan klubbarna är nyckeln till framgång.

 

 

Faktaruta uppförandekod (från engelskans Code of Conduct)?

 

Vad?

Riktlinjer för hur ligan och dess lag ska bedriva sin verksamhet etiskt, social och/eller miljömässigt riktigt sätt.

Elitfotbollens uppförandekod har inte status av lag, förordning eller myndighetsföreskrift, utan är ett frivilligt åtagande.

 

Varför?

Så att alla aktörer inom svensk elitfotboll, såsom tränare, ledare, spelare, besökare/fans/supporters, domare, matchdelegater och partners känner sig säkra på utifrån vilken värdegrund elitfotbollen agerar.

 

När?

Förarbetet under 2014, införande 2015.

 

Text: Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation