I samband med Tipselit Trophy under Gothia Cup arrangerar Svensk Elitfotboll och Svenska Spel utbildning för att motverka matchfixing för de deltagande lagen. Anders Wikström, ligakoordinator med fokus på matchfixing hos Svensk Elitfotboll håller i arton utbildningstillfällen under Gothia-veckan.

Jacob Kjellgren, tränare i IF Brommapojkarnas U16 var med på utbildningen under tisdag förmiddag.
– Våra spelare är femton och förstår väl inte allt, men det är bra att de får information tidigt så att det sätter sig.

Djurgårdens U17-lag var på plats under tisdagen och fick med sig flera tankar. En av spelarna i truppen är Ahmed Bonnah som tog med sig något nytt.
– Det var nytt för mig att det inte räcker med att bara säga nej, att jag måste anmäla även om jag sagt nej om det kommer en fråga om att fixa en match.
– Matchfixing får mer och mer uppmärksamhet och det är bra. Viktigt att vi får den här informationen.

Christian Gentile är ledare i Djurgården och jobbar hårt med matchfixingfrågan även på hemmaplan.
– Det här är bra för oss, vi behöver hjälp att förhindra. Följderna om man upptäcker matchfixing i föreningen blir stora.
– Vi är en stor förening i en stor stad, det både skyddar oss och gör oss sårbara. Det är en stor apparat att få till, men samtidigt är det stort intresse runt oss.
– Man ska inte kunna spela på så här unga spelare, det finns ingen anledning till det.

Anders Wikström är anställd hos Svensk Elitfotboll med fokus på matchfixingproblematiken och har under det senaste året besökt samtliga klubbar i Allsvenskan och Superettan. Dessutom var Wikström på plats under Svenska Fotbollförbundets Utvecklingsläger för 15-åringar i Halmstad och nu är det alltså Gothia Cup och Tipselit Trophy som besöks för att utbilda spelare och ledare i de svenska lagen som deltar.

Fakta Tipselit Trophy:
P17:
Lagen delas in i sex stycken fyrlagsgrupper, de två bästa i varje grupp går vidare till A-slutspel. De fyra bästa gruppsegrarna går direkt till kvartsfinal, övriga lag spelar åttondelsfinal.

Spelarna ska vara födda 1 januari 2000 och senare. Det är tillåtet att använda maximalt två spelare födda 1999 och senare.

Matchtid: 2×30 min.

Ny klass – P15:
Lagen delas in i fem stycken fyrlagsgrupper och en femlagsgrupp, de två bästa i varje grupp går vidare till A-slutspel. De fyra bästa gruppsegrarna går direkt till kvartsfinal, övriga lag spelar åttondelsfinal.

Spelarna ska vara födda 1 januari 2002 och senare. Det är tillåtet att använda maximalt två spelare födda 2001 och senare.

Matchtid: 2×30 min.

Fakta Svenska Spel Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 58 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2016 hade totalt 749 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 244 av dessa spelade i Allsvenskan och 320 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se