Gemensamma principer för försäljning av ligan och fördelning av intäkter, samt ett steg närmare gemensamt WiFi på alla arenor. De 32 klubbarna i Allsvenskan och Superettan har tagit ett par avgörande beslut på vägen att utveckla ligorna ekonomiskt, och därmed också sportsligt.

Ett par gånger om året samlas klubbarna i Allsvenskan och Superettan till medlemsmöte, för att ta gemensamma beslut som för utvecklingen framåt.

Det senaste medlemsmötet ägde rum på Scandic Grand Central tisdagen den 11 november.

En knäckfråga har varit hur intresseföreningen Svensk Elitfotboll ska kunna sälja in ligaövergripande titelpartnerskap, huvudpartnerskap och partnerskap för officiella leverantörer, samtidigt som klubbarna har egna partners som redan finns i dessa företags branscher.

Nu är den knuten löst, vilket öppnar vägen för riktigt stora avtal. Exakt hur det ska gå till blir föremål för nästa diskussion. Nu är i alla fall klubbarna och intresseföreningen Svensk Elitfotboll överens om principerna för hur detta ska gå till.

– Att enas om principerna ger oss viktiga grundförutsättningar för ett mer effektivt säljarbete. Det är ett avgörande steg i vår gemensamma utveckling, säger Jan Karlsson, försäljnings- och marknadsdirektör i Föreningen Svensk Elitfotboll.

Nästa boll har varit principerna för fördelning av gemensamma intäkter, såsom TV-avtal  och partneravtal. Här blir det en enhetligare och tydligare modell i framtiden, som sker enligt en progressiv skala där placeringen i respektive ligor avgör tilldelningen.

Ett gemensamt inriktningsbeslut för att införa WiFi på alla arenor hade fattats sedan tidigare. Nu togs vissa tilläggsbeslut som för frågan vidare, mot en gemensam affärsplattform som är det slutliga målet. Ambitionen är att vara igång på ett antal arenor redan till starten av Allsvenskan och Superettan redan under säsongen 2015. Swedbank Stadion i Malmö är en av de som är först ut. Med ett kraftfull WiFi skapas grundmöjligheter att föra in nya tekniska lösningar, och därmed göra arenaupplevelsen ännu starkare – bland annat kunna se repriser sekundsnabbt, liksom om det var offside eller inte, eller följa hur hela backlinjen rör sig. Du följer allt i din smarta telefon, i din läsplatta eller på storbildsskärmen på arenan. Framför allt ger det fotbollen en egen kontroll över relationen med sina fans och partners.

Mats Enquist, GS i Svensk Elitfotboll, är nöjd med besluten på det senaste medlemsmötet:

– Vi har tagit oss igenom ett antal svåra beslut, vilket är viktigt för den fortsatta utvecklingen. Det känns bra att vi enats om att jobba gemensamt i vissa avgörande frågor. Vi är speciellt glada för att klubbarna precis som vi anser att de kan vinna mycket mer genom att agera gemensamt i vissa frågor. Det är ett synsätt som är en förutsättning för ligans önskade ekonomiska utveckling.

Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation / Foto: Bildbyrån