De europeiska ligornas paraplyorganisation European Leagues uppvaktar UEFA för en jämnare fördelning av resurser. Framför allt önskar European Leagues att klubbar som inte spelar i gruppspel i Champions League eller Europa League ska få en större del av kakan.

European Leagues, med svenske ordförandens Lars-Christer Olsson, kallar de klubbar som misslyckas att nå ett gruppspel i Europa för de ”olyckliga 600” eftersom de klubbar som lyckas får stora belopp in på sina konton. European Leagues vill enligt en text publicerad av Reuters istället att UEFA fördelar sina så kallade ”Solidarity payments” jämnare mellan alla klubbar som spelar i en Europeisk högstaliga. European Leagues vill också att UEFA helt stryker den historiska koefficienten och att utbetalningarna inte ska baseras på vad en klubb presterade för upp till fem år sedan.

Organisationen anser att mer pengar till de redan stora klubbarna inte gynnar den ekonomiska balansen inom en liga och gör bara att de som redan spelar i Europaligornas gruppspel troligen kommer att göra det återkommande år efter år.

Som det är idag så delar de 600 klubbar som inte spelar i ett europeiskt gruppspel på 7.3% av 237.5 miljoner Euro som UEFA betalar ut, och det är en nedgång mot tidigare 8.5%. Det gör att det finansiella gapet mellan de länder som kontinuerligt spelar i Europa och övriga klubbar ökar och European Leagues menar att det skapar en konkurrensmässig instabilitet i Europa och att systemet ska bli ekonomiskt ohållbart.

European Leagues vill istället att Solidarity payments ska öka till hela 20% från år 2021 vilket skulle motsvara 660 miljoner Euro. 3.5% av dessa skulle gå till de klubbar som misslyckas i kvalet till Champions League och till Europa League. 10% skulle gå till övriga klubbar i europeiska högstaligor, och resten till en fond för att utveckla fotbollen utanför Europas fem högst rankade ligor.

Förra året fick alla allsvenskan klubbar cirka 600 000 kronor vardera för 2016 år säsong, tack vare UEFA:s solidarity payment och året innan dess var summan runt två miljoner kronor per klubb eftersom Malmö FF då hade lyckats att nå gruppspel i Champions League. Får European Leagues nu som de vill så blir basbeloppet högre oavsett om svenska lag lyckas i Europa eller ej.

European Leagues har lämnat in en rapport med sina önskemål till UEFA och alla deras medlemsländer och UEFA har sagt att de ska besluta om Solidarity payments mellan 2021-2024 när den Europeiska tävlingssäsongen är slut framåt sommaren. Från och med 2021 börjar också Europa League 2 att spelas och även där har European Leagues uttalat sig.

Fakta European Leagues:
European Leagues växte sig starka under namnet European Professional Football Leagues (EPFL). Organisationen bildades 2005 ur föregångaren EUPPFL (Association of European Union Premier Professional Football Leagues) och har sin bas i Nyon i Schweiz. European Leagues är en paraplyorganisation för sina medlemmar – 32 fotbollsligor i Europa, däribland Allsvenskan och Superettan – och för bland annat deras talan mot UEFA och FIFA.

Svenske Lars-Christer Olsson, Svensk Elitfotbolls ordförande, är också ordförande i European Leagues.

European Leagues strävar efter ett samarbete, vänskapliga relationer och enighet mellan medlemsligorna samt att European Leagues gör gemensam sak för ligorna i diskussionerna med fotbollsförbund, myndigheter och intressenter, för att utveckla fotbollen på ett positivt sätt.

European Leagues vill lyfta fram politiska, sociala, kulturella, ekonomiska och utbildande dimensioner i fotbollen för att skapa en positiv utveckling på och utanför planen.

European Leagues vill vara en stark gemensam röst för alla fotbollsligor i Europa