Under onsdagen 30 maj anordnade Malmö FF i samarbete med Arbetsförmedlingen sin sjätte Karriärdag med fotboll, där unga arbetssökande får chansen att möta lokala företag både i en mässhall och på fotbollsplanen. Efter Svensk Elitfotboll och Arbetsförmedlingens nationella avsiktsförklaring under slutet av 2017 fanns nu även representanter från flera klubbar och lokala Arbetsförmedlingskontor på plats för att studera arbetet på nära håll.

– Jag tycker att det är fantastiskt kul att fotboll förenar, det ser vi även i vårt långa land – vi har besök från Sundsvall, Stockholm, Halland och Småland, säger Karin Heri, nationell samordnare för sysselsättning på Svensk Elitfotboll.

Malmö FF:s initiativ Karriärakademin syftar till att minska arbetslösheten i Malmö. Som en del av det initiativet har man under de senaste åren arrangerat flera Karriärdagar med fotboll, där arbetssökande matchas mot arbetsgivare utanför såväl som på fotbollsplanen – ett koncept som ser ut att få nationellt genomslag, bland annat efter Svensk Elitfotbolls avsiktsförklaring tillsammans med Arbetsförmedlingen (AF) i slutet av 2017.

Karin Heri, Malmö FF och Nationell samordnare sysselsättning på Svensk Elitfotboll

Karin Heri, Malmö FF och Nationell samordnare sysselsättning på Svensk Elitfotboll

24 av de 32 klubbarna i Allsvenskan och Superettan har anmält sitt intresse att tillsammans med Arbetsförmedlingen jobba för att lokalt hjälpa ungdomar som står långt utanför arbetsmarknaden. När Karriärdagen med fotboll 6.0 genomfördes på Stadion och i Kombihallen i Malmö i onsdags fanns representanter från Östers IF och Hammarby på plats, samt AF-kontor från Sundsvall, Halland och Stockholm.

Övning ger färdighet
Med fem Karriärdagar i ryggsäcken har Malmö FF successivt utvecklat utformningen av dagen. De på plats för att bevaka kunde bevittna en kortare föreläsning på Stadion om läget på den svenska arbetsmarknaden för de 78 ungdomar som deltog under dagen, minglet under minimässan, fortsatta diskussioner efter att ungdomarna och arbetsgivarna satt i uppdelade lag under lunchen, och hur företaget Green Hat People med surfplattor anordnade ett quiz som löpte längs med de fotbollsmatcher i Kombihallen – ett stenkast bort – som avslutade dagen.

– Jag tycker att det är roligt att andra tar tillfället i akt och faktiskt kommer ned och tittar, säger Karin Heri, som delar sin tid mellan att vara verksamhetsansvarig för MFF:s Karriärakademin och som nationell samordnare för sysselsättning på SEF.

– Vi har tagit fram ett metodmaterial. Har man läst igenom det, tittat på filmerna vi har gjort och nu kommer ned och tittar så tänker jag att det liksom trillar på plats.

prisutdelning (kopia)

– Jag är övertygad om att det vi gör här kan alla SEF-klubbarna genomföra utifrån sina lokala förutsättningar. Det är kul att kunna ge dem den inspirationen, att det går, säger Heri i ett sorlande Kombihallen medan matcher på de två planerna pågår för fullt.

GIF Sundsvall redo att ta efter
I mitten av april blev GIF Sundsvall först av SEF-klubbarna att sluta ett avtal med sitt lokala AF-kontor. Där har man har redan lyckats få till två anställningar på extratjänster i klubben med en tredje på gång, och nu blickar man framåt mot att anordna sin egen karriärdag.

– Det här är ett fantastiskt upplägg som Malmö har, det ska vi definitivt driva igenom i Sundsvall, säger Tomas Rolandsson, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Sundsvall, som var en av de som rest till Malmö för att känna på Karriärdagen.

tomas-rolandsson-af-sundsvall (kopia)

Tomas Rolandsson, AF Sundsvall, på besök under Malmö FF:s Karriärdagen

– Det är ett otroligt bra sätt för de arbetssökande kandidaterna att få chansen att på ett lätt sätt träffa arbetsgivare. Jag tror att det kommer att bli väldigt uppskattat i Sundsvall också så det här kommer vi att genomföra.

”2 500 timmar som näringslivet spenderat på att vägleda unga”
Malmö FF anordnade årets första Karriärdag redan i januari, och när det gäller dagens event engagerades allt som allt ungefär 120 personer, inklusive 78 ungdomar och representanter från 13 företag. När man lägger ihop det med de tidigare karriärdagarna träder imponerande siffror fram.

– Nu är vi nog uppe i 2 500 timmar som näringslivet spenderat på att vägleda unga under de här karriärdagarna, säger Karin Heri.

– Det är upp emot 600 ungdomar som har träffat företagen, de har fått träffa 120-130 olika yrken. Så det är ganska omfattande. Det är många som har gått vidare till arbete och studier. Det är fantastiskt.