16-årige Tipselitspelaren Alexander Isak blev i tävlingsdebuten AIK:s yngste målskytt genom tiderna när Tenhult besegrades med 6-0 i Svenska Cupen. Detta bara två dagar efter att Isak blivit uttagen att representera Sveriges P17-landslag i Elite round nere i Kroatien i mars.
– Det är helt fantastiskt, ett delmål i livet att göra debut för AIK i en tävlingsmatch, säger Isak i en intervju i Aftonbladet efter matchen.

16-åringen säger till Aftonbladet att debuten med AIK var det bästa och att målet fick ses som en bonus. Isak visste dock inte vid intervjutillfället att målet gjorde honom till AIK:s yngste målskytt i en tävlingsmatch genom tiderna. Isak gjorde sitt mål ett halvår tidigare än den förre rekordinnehavaren, Alexander Östlund.
– Det är en bonus. Jag fick en fantastisk passning och det var nära att backen skulle nå den, jag visste inte om den skulle nå fram eller inte. Men den tog på knät och sedan in, lite tur men mål som mål.

I landslaget Isak utmärkte sig redan när P17-landslaget vann en turnering i La Manga nyligen. I Elite round blir det tuffare motstånd där Sverige spelar i samma grupp som Kroatien, Portugal och Wales. Vinnaren i gruppen går direkt till U17-EM senare i vår, likaså de sju bästa tvåorna i det totalt åtta grupperna.

I Elite round möter Sverige Portugal den 16 mars, Kroatien den 18 mars och Wales den 21 mars.

Den svenska P17-truppen till Elite round i Kroatien:
Målvakter:
Pontus Dahlberg, IFK Göteborg
Malte Påhlsson, IS Halmia

Försvarare:
Emre Erdogdu, IF Brommapojkarna
Hugo Andersson, Malmö FF
Anel Ahmedhodzic, Malmö FF
Johan Stenmark, Kalmar FF
Oscar Krusnell, Sunderland AFC

Mittfältare:
Mattias Svanberg, Malmö FF
Oscar Petersson, Malmö FF
Mirad Garza, BK Häcken
Sead Haksabanovic, Halmstads BK
Joseph Colley, Chelsea FC
Henrik Bellman, FC Köpenhamn
Simon Marklund, Åtvidabergs FF

Anfallare:
Alexander Isak, AIK
Teddy Bergqvist, Malmö FF
Joel Asoro, Sunderland AFC
Adrian Edqvist, Malmö FF

Fakta Tipselit:
Tipselit är ett mer än 20-årigt samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger.

Totalt är 733 aktiva spelare registrerade inom Tipselit just nu. 240 spelar i Allsvenskan och 234 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se

Robert Johansson / FOTO: Jojje Lidén