Skrällaget Örebro SK mot storklubben AIK bjöd på en svängig och målrik första final i U17 Powerade Cup.
Trots en stark slutforcering av gästerna kunde AIK höja pokalen efter seger med 4-3 (3-0).

– Det känns fantastisk skönt, säger Jens Matsgård, lagledare och Tipselitansvarig i AIK.

På ett soldränkt Skytteholm tog AIK emot Närkes stolthet Örebro SK, som överraskat en och annan toppklubb på sin väg mot ligacupfinalen.

– Jag är otroligt nöjd över hur pass bra vi stått upp mot den yppersta eliten och hur vi hittat olika sätt att vinna matcherna på. Känslan var bra inför finalen, men det låste sig nog lite mentalt med all uppståndelse, och i stället för att stå upp blev vi avvaktande och ryggade vi tillbaka, förklarar ÖSK:s U17-tränare Rickard Torstensson.

Det blev inte bättre av att AIK, som ställde upp med ett superlag med färska EM-spelarna Noah Sonko Sundberg och Anton Jönsson Salétros i spetsen, satte högsta fart från start och redan i den tionde minuten kunde ta ledningen genom Aaron Kabondo. Nio minuter senare var det dags för ÖSK:s målvakt Filip Rinne att vittja nätet igen när matchens lirare Rickson Mansiamina (två mål och två assist) satte 2-0.

Gästerna var smått chockade, men AIK visade ingen pardon.

I den 23:e minuten dröjde sig U17-landslagsbacken Noah Sonko Sundberg kvar i straffområdet efter en hörna och kunde via ett väggspel med Rickson prickskjuta in 3-0 vid första stolpen.

– Det var en märklig match. Vi gick upp i en tidig 3-0-ledning och det kändes som om vi gjorde mål på allting. Sedan sätter Rickson 4-0 direkt efter paus och känslan bland spelarna i vårt lag är att det är klart. Vi slår av på takten och då vaknar Örebro, konstaterar Jens Matsgård.

Och som de vaknade. Inom loppet av 14 minuter utnyttjade ÖSK slarv i AIK-försvaret och kunde göra tre mål genom Martin Springfeldt, 70:e och 79:e minuten, och Amel Rostader på straff i den 84:e.

– Vi satsade allt framåt på slutet, men lyckades bara få till ett par halvchanser. Sett över hela matchen är vi alldeles för dåliga i eget straffområde, och det kostar oss segern. Men naturligtvis är jag väldigt stolt och nöjd över vad vi presterat under turneringen, summerade Rickard Torstensson.

För AIK innebar den historiska segern ett kvitto på att man befäster sin position som en av Sveriges verkliga toppklubbar på Tipselitnivå.

– Det känns fantastisk skönt, och vi är väldigt positivt inställda till ligacupen. Det är lätt att säga när man har vunnit, men vi kände redan i gruppspelet att det var betydelsfullt att få känna på riktiga tävlingsmatcher och riktiga utslagningsmatcher i stället för slentrianmässiga träningsmatcher, förklarade Jens Matsgård.

Hur firade ni cupsegern?

– Vi har seriematch på tisdag, så de flesta firade med att åka hem och titta på Champions League-finalen.