Föreningen Svensk Elitfotboll, och de 32 klubbarna i ligorna Allsvenskan och Superettan motsäger sig de nya förslagen för UEFA:s internationella klubblagstävlingar från 2024 och framåt.
– Vi anser att det nya förslaget från 2024 och framåt kommer att gynna några få storklubbar mer och att bland annat de svenska klubbarna till stor del kommer att utestängas från europaspelet, säger Lars-Christer Olsson, Ordförande i Svensk Elitfotboll.

Svensk Elitfotboll anser att förslagen för en förändring av de europeiska tävlingarna från 2024 och framåt skulle skada våra inhemska ligor Allsvenskan och Superettan. Vi anser att sportsliga meriter i Allsvenskan ska vara det enda som ligger till grund för kvalificering till Champions League och Europa League.

Svensk Elitfotboll och de 32 klubbarna i Allsvenskan och Superettan är emot ändringar i den internationella tävlingskalendern som skulle påverka de inhemska ligorna och alla klubbar är emot fler matchdagar än dagens. Det skulle påverka vår korta säsong väldigt negativt och dessutom störa vår landslagsverksamhet med uttröttade spelare som följd.

– Allsvenskan har spelats sedan 1924 och är betydligt mer anrik än Champions League. Här finns tradition hos alla klubbar, stora som små. Här finns ett stort supporterskap som sätter vår fotbollsliga på kartan. Det är här på hemmaplan som drömmar om stordåd föds. Dessa drömmar och engagemang kommer att dö ut om det inte längre finns möjligheter att på sportsliga grunder nå framgång. Drömmen måste leva både för klubbar och supportrar, säger Lars-Christer Olsson och fortsätter.

– Vår svenska fotboll är en avspegling av vårt samhälle och supporterskapet har gått i arv i generationer. Vår egen inhemska fotbollsstruktur ska bestämmas av oss själva och ingen annan. Det är fotboll på den här nivån som är ryggraden i europeisk fotboll. I den nya föreslagna modellen skulle Östersunds framfart i Europa knappast vara möjlig.

Svensk Elitfotboll stöttar den internationella ligaorganisationen European Leagues och det möte som hölls i Madrid där det fastslogs att verka för att skydda inhemsk ligafotboll och för en långsiktig idrottslig och ekonomisk hållbarhet för alla europeiska professionella ligor, däribland också Allsvenskan och Superettan.

Förändringar i de internationella turneringarna kan aldrig accepteras när de samtidigt skadar de inhemska ligorna och vi förutsätter att UEFA hör vår och övriga europeiska ligors önskan och tar hänsyn till det.