Klubbarna i Allsvenskans och Superettans arbete med att ta fram officiell matchdata drar blickarna till sig. I slutet av januari bjöds representanter från Svensk Elitfotboll tillsammans med Premier League, La Liga och Bundesliga in till ett möte i London.

– Tack vare klubbarnas beslut att satsa på gemensamma system så har våra ligor kommit så långt inom många områden, att vi jämställs med de stora ligorna i Europa när det gäller den teknologiska utvecklingen. Det har blivit lönt att byta kunskaper med oss, säger Per Welinder, ansvarig för svensk elitfotbolls IT-strategi.

Mötet arrangerades av den europeiska ligaorganisationen, European Leagues, och genomfördes i Premier Leagues lokaler i London. La Liga, Premier League och Bundesliga var de enda som deltog förutom Svensk Elitfotboll. Syftet var lärande av varandras arbeten med matchdata, analys, systemintegrationer och fan engagement som Sverige legat i framkant med att implementera i vardagsarbetet i fotbollsklubbarna.

– De stora ligorna är väldigt nyfikna på vår utveckling vid sidan av fotbollsplanen och de kan såklart i sin tur erbjuda saker som vi kan dra nytta av. I just de här frågorna spelar det ingen roll att de är så enormt mycket större än vad vi är och ett gemensamt lärande är alltid bra, säger Per Welinder och fortsätter.

– Det var lite kul att höra en reaktion från Premier Leagues på vår presentation: Wow, this makes me envious!

Svensk Elitfotboll kommer att presentera sitt arbete med matchdata mer utförligt under våren.