2015 blev en riktig publiksäsong, även vad gäller supportrarnas bortaresande. 2016 hoppas på mer. För att underlätta så släpper Svensk Elitfotboll och de Allsvenska klubbarna för fjärde året i rad Supporterkortet.
– Supportrarna är otroligt viktiga för ligan, säger Elin Öst Sandström, Ligakoordinator på Svensk Elitfotboll.

– Supportrarna och det goda supporterskapet så väl hemma- som bortasupportrarna, är otroligt viktigt för ligan. Ju bättre stämning, desto bättre matchupplevelse, och det lockar fler till arenan, fortsätter Elin Öst Sandström.

Försäljningen av Supporterkortet börjar i januari 2016 och innebär att du som supporter ser alla ditt lags 15 bortamatcher i Allsvenskan på plats säsongen 2016. Supporterkortet kostar 1000 kronor vilket gör att varje bortamatch i snitt kostar 67 kronor att beskåda. Kortet administreras och säljs av respektive Allsvensk klubb och varje lag får 100 kort vardera att sälja.

– Det kostar mycket att vara fotbollssupporter och vi vill genom Supporterkortet ge de som reser land och rike för sitt lag ett bra biljettpris även på bortaplan. Normalt är efterfrågan hög så det gäller att vara ute i god tid, säger Elin Öst Sandström.

En viktig del i framtagandet av Supporterkortet är klubbarnas Supporter Liaison Officers (SLO). SLO:erna var med redan från början 2013, och är mycket nöjda med Supporterkortet.
– Vi i SLO-gruppen är glada att klubbarna tillsammans med Svensk Elitfotboll kan sjösätta kortet för fjärde säsongen, säger Lena Gustafson Wiberg, SLO i Djurgården.

En nyhet i år är att det förs diskussioner med klubbarna i Superettan om att införa Supporterkortet även där 2016.
– Tillsammans med klubbarna ser vi över en lösning för att införa Supporterkortet i Superettan också. Just nu ligger ett förslag ute hos klubbarna i Superettan och sedan får vi se hur det tas emot, säger Elin Öst Sandström.

De Allsvenska klubbarna behåller själva 50% av sin försäljning av Supporterkortet. De andra 50% betalas in till Svensk Elitfotboll som sedan fördelar intäkterna jämnt mellan de Allsvenska klubbarna.

Fakta Supporterkortet:

  • För 1000 kronor ser du samtliga 15 av ditt lags bortamatcher på plats (67 kronor i snitt per match)
  • De Allsvenska lagen säljer 100 Supporterkort vardera
  • Försäljningen börjar i januari

 

Robert Johansson / FOTO: Bildbyrån