Det blev ett omtumlande år i flera avseenden. Visserligen verkar avvikelse från det man planerat vara legio i fotbollsbranschen, oberoende av på vilken nivå man befinner sig. Men i år fick vi en del överraskningar som vi inte kunnat förutse, både positiva och negativa.

Om vi börjar med den negativa sidan.

Inför säsongsstarten kändes det verkligen att vi var på väg att lyfta. Många föreningar hade rapporterat in att de aldrig sålt så många säsongsbiljetter som nu, spelartrupperna såg fina ut, Svenska Cupen hade blivit just den succé vi ville som förberedelse till seriespelet och alla sjöd av optimism. Vi hade äntligen funnit formerna för samarbete med fansen på riksnivå och vi hade verkligen arbetat hårt för att baxa poliskostnadsfrågan rätt, rent politiskt.

Våren visade sig från sin bästa sida, naturgräsplanerna var i fint skick och solen sken på den Allsvenska starten.

Så kom händelsen i Helsingborg. Värst för den drabbade familjen, hemskt för de direkt berörda klubbarna och deras fans men också illa för hela den svenska elitfotbollen. Det som inte fick hända hände och satte sin prägel på stora delar av säsongen.

Men, ur allt detta växte också en styrka genom att vi kunde visa att vi stöttar varandra när det går tungt och alla elitklubbar samlade sig i stöd för de som drabbats hårdast. Den sammanhållning som visades då har också lagt grunden till något nytt. Sådana händelser skall inte upprepas hos oss. Och alla är överens om det, klubbar med sina fans och partners liksom myndigheter och alla fotbollsintresserade i svenska folket.

Vi skyndade på vårt projekt kring den gemensamma uppförandekoden som egentligen redan var igång men i lägre tempo. Nu är allt på plats och signerat och de omfattande utbildningsinsatserna i alla våra medlemsklubbar är igång. Det berör alla led i klubben och kommer att ge en utmärkt grund för framtida engagemang och förändring i en riktning som vi själva styr.

Vi har investerat mycket tid i att komma överens med myndigheter, fans och andra idrotter om hur vi vill att idrottsarrangemang på elitsidan skall se ut och skötas i Sverige. Det finns en ”rikslikare” som grund och just nu håller vi på att ta fram fotbollens egen plan för implementering, tillsammans med alla berörda från fans till förbund och lokala myndigheter. Nu får vi ordning och reda i den delen av ”apoteket” med tydliga riktlinjer för hur arbetet på arrangemangen skall fördelas och vem som tar vilket ansvar. Nu gäller det att hålla sig till planen och det största ansvaret faller på de enskilda klubbarna och deras fans. Det är också den bräckligaste delen i hela kedjan. Jag vädjar därför till just er och era fans att ta det ansvar som krävs för att vi skall få de fantastiska matcharrangemang vi alla förtjänar. Under 2015 löser vi inga problem genom att skylla på varandra, var och en måste ta sitt ansvar för att det skall lyckas.

Vi tog ett unikt gemensamt beslut i augusti. Medlemsmötet beslutade att vi tillsammans, alla de 32 medlemsklubbarna, skall bli först i världen med att unisont utveckla våra matcharrangemang och arenor genom att investera i en gemensam IT-plattform som gör det möjligt att utnyttja de senaste landvinningarna på teknikens område. WiFi på alla 32 klubbarnas arenor är kanske det som syns mest och som våra besökare kommer att märka mest av men det är den underliggande strategin och möjligheterna den ger som kommer att revolutionera verksamheten. Jag tror att detta är den enskilt mest betydelsefulla beståndsdelen för att göra det möjligt att nå vår tuffa målsättning i att fördubbla omsättningen i alla våra medlemsföreningar och på liganivå. Och här har vi grunden i det som krävs för att nå den sportsliga framgång vi strävar efter. Detta är ett unikt beslut som gett genklang i fotbollsvärlden långt utanför Sveriges gränser.

När vi gladdes som mest åt den här framgången kom nästa kalldusch. Kentaros konkurs. Här har ni fått särskild utförlig information så jag tänker inte uppehålla mig längre vid denna, mer än att understryka värdet av vårt samarbete med TV4/CMore. Om vi inte hade haft det nya avtalet för 2016-19 på plats, hade den här händelseutvecklingen kunnat bli helt förödande för den svenska elitfotbollen.

Nu till det mest positiva under året. Den sportsliga framgången och de fenomenala publiksiffrorna vi har haft på vissa arenor.

Hammarbys publiksnitt i Superettan visar att det går att kontinuerligt samla stora skaror supporters om man bara har rätt förutsättningar och jobbar stenhårt med uppgiften. Hammarby visar att det framgångsrecept som blivit så starkt i Bundesliga kan användas också hos oss, nämligen publikrekrytering i samverkan mellan förening och fans. Många säger att det är den främsta orsaken till att Bundesliga är så framgångsrika på just det området. Låt oss lära av varandra och anpassa jobbet till de lokala förutsättningarna och jobba målmedvetet med frågan. Då blir vi överlägset bäst i Norden på publikområdet också.

Och så till Malmö FF. Tack skall ni ha för att ni brutit igenom det förargliga glastaket för svenska klubbars avancemang i de internationella cuperna. Gruppspel i världens mest prestigefyllda internationella klubbtävling smäller väldigt högt. Den som menar att det varit ett tunt år i svensk fotboll måste ha somnat på sin post.

Ni har visat att det går och ni får chansen nästa år att visa att all den erfarenhet ni nu vunnit i både laget och i föreningen som helhet ger er den stabilitet som behövs för att göra om bravaden och kanske ta sig ytterligare ett steg.

Vi var väldigt nära att få med lag i Europa League också genom Elfsborgs och AIK:s fina kval.

Nästa år är det fler som känner sig inspirerade av era insatser och vi som tittar på har stora förhoppningar på det nya fotbollsåret 2015. Det gäller både för spänningen och kvaliteten i vår inhemska elitfotboll och våra möjligheter att avancera i de internationella cuperna.

Inför det nya året ser 2015 ut att bli väldigt spännande på alla plan. Men passa nu på att vila lite under helgerna, innan allt det nya tar vid.

God Jul och Gott Nytt År från Svensk Elitfotboll.

 

Lars-Christer Olsson

Ordförande