Säsongen 2020 är annorlunda. Milt sagt. Covid-19 drabbar oss alla, och klubbarna i Allsvenskan och Superettan sätts på svåra prov. Ekonomiskt är en stor del av säsongen redan förlorad. Utan publik går inte bara ekonomin, utan en stor del av den svenska fotbollssjälen förlorad. Flera av elitklubbarna riskerar att gå under snabbare än man kanske kan tro. Därför är det viktigt att elitfotbollen snarast kan få ta steg mot att börja släppa in publik på arenorna.

Med all respekt för Covid-19 så har de drygt 200 matcherna som redan spelats i Allsvenskan och Superettan visat att elitklubbarna och hela apparaten runtomkring kan ta ansvar för att smittspridningen inte ökar. Supportrarna har tagit ett enormt gemensamt ansvar och visat att det med endast något mindre undantag inte blivit folksamlingar på vare sig sportbarer eller utanför arenorna. Med det taget i beaktning så vill den svenska elitfotbollen nu ta nästa steg.

När coronapandemin spreds över världen agerade den svenska elitfotbollen snabbt, och stängde ner verksamheten. Under våren gjordes ett intensivt arbete för att på ett tryggt och säkert sätt kunna starta säsongen utan publik. Nu när ligorna är igång så är nästa mål att stegvis se publiken återvända. 

190602 Generell vy över Friends Arena med tifo av AIK:s supportrar under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan AIK och Hammarby den 2 juni 2019 i Stockholm. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN / Cop 210

Den svenska elitfotbollen är redo så snart regeringen ändrar de hårda restriktioner som gällt för offentliga tillställningar. I de protokoll som redan tagits fram för spel på ett smittsäkert sätt så finns fem faser. Just nu spelar vi i fas tre, utan publik. I den fjärde fasen finns beskrivet olika metoder för hur klubbarna ska kunna säkra möjligheten att stegvis välkomna publik till arenorna, medan fas fem siktar mot att till slut kunna ha fulla arenor. Svensk Elitfotboll anser att det är rimligt att flytta till fas fyra nu. Svensk Elitfotboll vill, precis som i bland annat Danmark, i dialog med övriga berörda spela testmatcher där olika metoder används och utifrån dessa ta steg framåt. Den svenska elitfotbollen både kan och vill ta ett stort egenansvar för hur man hanterar riskerna med Covid-19 i verksamheten och evenemangen. Låt elitfotbollen få göra det i likhet med hur det tillåtits i andra delar av samhället, i stället för att bara stänga ner helt.

Sommarens spel inför tomma läktare, och därmed noll matchdagsintäkter, har fått många svenska elitklubbar att gå på knäna. Skulle regeringen låta fotbollen att ta ansvar för att ta in publik utifrån arenans och evenemangets förutsättningar att agera säkert så skulle det förändra mycket. Det som redan är förlorat går inte att rädda, men en viss publik skulle i alla fall stoppa blödningen lite – dock inte helt. Men, det är en start mot en normalisering som gör att den svenska elitfotbollen och dess supportrar kan hoppas på ett liv också efter Covid-19.

Läs mer om läget i evenemangsnäringen här