Efter två års studier var det dags för ENABLE att lyfta fram de viktigaste resultaten och rekommendationerna vad gäller trygghets- och säkerhetsutmaningar inom svensk fotboll. Projektets initiativtagare presenterade sin första rapport i samband med en konferens i Stockholm.
– Vi har samlat de stora intressegrupperna inom svensk fotboll och det är kul att vi idag presenterade enables första större rapport, säger Filip Lundberg, en av tre projektledare för ENABLE.

Rapporten lyfter fram både de positiva sidorna som svensk fotboll ska bejaka men även kritik mot sådant som kan bli bättre. Ett exempel är dialogen mellan polis och supportrar som kan bli bättre. Ett problem som inte är begränsat till svensk fotboll på något sätt, men likväl ett problem.
– Vi jobbar för att undvika onödiga konfrontationer. Vi har sett individuella insatser från poliser i samband med matcher som har varit mycket bra men generellt sett har vi ett utbrett problem, säger Clifford Stout, expert på polisstrategi. Vi rekommenderar polisen att förbättra sin dialog. Dialogpolis finns i Stockholm men måste utvecklas i andra områden. Vi ser också gärna en utveckling av eventpolis över hela landet, som vet hur fotbollen fungerar och som är duktiga på att kommunicera och i hantera konflikter.

Lars Gunnar Ekstrand, poliskommissarie i Göteborg säger att polisen är satta att se till att folk följer lagar och förordningar och det kan vara obekvämt för vissa. Ekstrand menar att polisen får förklara hur de gör och att de kan hela tiden förbättra sig, framför allt i deras dialog med supportrarna.
– Vi jobbar för att supportrarna ska möta samma sorts polistänk över hela landet, så att supportrarna bemöts på samma sätt vart du än är. Jag tror också att vi kommer att införa evenemangspolis i hela landet.

Filip Lundberg, en av tre projektledare för ENABLE, är noga med att poängtera allt bra som faktiskt kommer ur svensk fotboll också och att det viktigaste för hur ENABLE går vidare är tålamod.
– Vi har en fantastisk atmosfär och stämning i svensk fotboll. det ska vi vårda och lyfta fram.

– ENABLE är en utmärkt plattform för att samla de som har den här kunskapen. Hur ska vi upprätthålla stödet för det ENABLE försöker göra? Hur får vi polis, klubbar och fans att ha tålamod för det vi försöker åstadkomma? Vi måste arbeta tillsammans, vi måste samarbeta.

Svensk Elitfotboll medverkar som en intressegrupp i ENABLE. Samtliga SEF-klubbar (Allsvenskan och Superettan) står bakom ENABLE och utöver klubbarna så bidrar Föreningen Svensk Elitfotboll med samarbete via sitt initiativ Stå upp för fotbollen, där klubbarnas Supporter Liaison Officers (SLO) medverkar med sin kunskap och kontaktyta mot supportrarna i samband med matchobservationerna.

SLO:erna har tidigare visat sig vara effektiva i just dialogen mellan polis, supportrar och klubbar och har lovordats av samtliga parter inom fotbollen.

Läs mer om ENABLE-rapporten här och se intervjuer från konferensen här.

Fakta ENABLE:
I oktober 2015 tilldelades ENABLE betydande finansiering från Gålöstiftelsen och Länsstyrelsen i Stockholm. Denna finansiering möjliggjorde för ENABLE att ta sig an ett omfattande arbete de kommande fyra åren. ENABLE har brett stöd och inkluderar en rad organisationer, inklusive Föreningen Svensk Elitfotboll.

Tanken är att identifiera, dela och utveckla god praxis i hanteringen av säkerhet och trygghetsarbete i den svenska professionella fotbollen.

Fakta Stå upp för fotbollen:
Samtliga klubbar i Svensk Elitfotboll deltar i projektet, delar erfarenheter och får stöd för sitt arbete. För sex av klubbarna (IFK Göteborg, GAIS, AIK, Djurgården, Hammarby och Malmö) ingår finansiering av SLO-tjänsten som ett viktigt stödverktyg. Projektet drivs av Svensk Elitfotboll i samarbete med initiativtagarna Swedbank, TV4-gruppen och Svenska Spel, samt numera även Deloitte. Projektet är en del i Svensk Elitfotbolls supportersatsning, och har syftet att etablera bilden av fotbollsmatcher som en positiv upplevelse och öka tryggheten på läktarna. Visionen är att fotbollens evenemang skall vara Trygga, Säkra, Välkomnande och Stämningsfulla.