European Leagues motsatte sig vid ett möte i ryska Sankt Petersburg FIFA:s nya planer för FIFA Club World Cup och FIFA Nations League.
– Det här påminner mig om det gamla FIFA, något jag trodde vi hade lagt bakom oss, säger Lars-Christer Olsson, ordförande i European Leagues, och i Svensk Elitfotboll.

European Leagues medlemmar säger sig inte vara redo att göra några ändringar i de inhemska ligornas kalendrar, som redan är fullspäckade.

– Vi saknar helt konsultation och transparens i de här besluten och det är en tydlig manipulation av beslutsfattningen av FIFA. Att de presenterar en långsiktig tolvårsplan med många osäkerheter och med brist på information känns inte bra, säger Lars-Christer Olsson.

Som en åtgärd så uppmanar European Leagues att andra intressenter som UEFA, ECA och FIFPro att via World League Forum sluta upp och genom Professional Football Strategy Council den 16 maj besluta hur de ska opponera sig mot FIFA:s planer, så att de får mer transparens och att beslutsfattandet går till på rätt sätt.

Läs mer på European Leagues hemsida

Fakta European Leagues:
European Leagues växte sig starka under namnet European Professional Football Leagues (EPFL). Organisationen bildades 2005 ur föregångaren EUPPFL (Association of European Union Premier Professional Football Leagues) och har sin bas i Nyon i Schweiz. European Leagues är en paraplyorganisation för sina medlemmar – 32 fotbollsligor i Europa, däribland Allsvenskan och Superettan – och för bland annat deras talan mot UEFA och FIFA.

European Leagues strävar efter ett samarbete, vänskapliga relationer och enighet mellan medlemsligorna samt att European Leagues gör gemensam sak för ligorna i diskussionerna med fotbollsförbund, myndigheter och intressenter, för att utveckla fotbollen på ett positivt sätt.

European Leagues vill lyfta fram politiska, sociala, kulturella, ekonomiska och utbildande dimensioner i fotbollen för att skapa en positiv utveckling på och utanför planen.

European Leagues vill vara en stark gemensam röst för alla fotbollsligor i Europa