Varje vecka levererar europeisk ligafotboll fler än 450 ligamatcher till supportrar och den breda massan av fotbollsintresserade. European Leagues, där Allsvenskan och Superettan ingår, lanserar nu ett eget manifest där det slås fast att var och ett av de medverkande lagen i alla 32 medlemsligor i Europa måste ha samma möjligheter att konkurrera på högsta nivå.

European Leagues fick i slutet av förra veckan sitt nya namn efter det att EPFL bestämt sig för att tydligaregöra vilka de är och vilken verksamhet de bedriver. Som en konsekvens av detta lanserades samtidigt ett manifest som alla 32 medlemsligor, inklusive Allsvenskan och Superettan som ingår i Svensk Elitfotboll, har signerat och står bakom. I manifestet står det att ”Vårt mål är att för fotbollens bästa och för spelare, supportrar och klubbar uppmuntra och skydda den konkurrensmässiga balansen i de professionella ligorna.”

– I manifestet finns tre huvudområden. Principer för Good governance är ett område. Idrottslig förmåga och Idrottslig förmåga som den avgörande faktorn för att vinna eller förlora är ett annat område. Ett verkligt åtagande till solidaritetsprincipen är det tredje. Det finns en hel del prat om rättvis fördelning av ekonomiska resurser mellan klubbarna, men verkligheten är de rika blir bara rikare och vi är fast beslutna att det måste sluta, menar European Leagues, och Svensk Elitfotbolls ordförande, Lars-Christer Olsson.

Skärmavbild 2018-04-10 kl. 11.35.30

Läs manifestet i sin helhet här.

Fakta European Leagues:
European Leagues växte sig starka under namnet European Professional Football Leagues (EPFL). Organisationen bildades 2005 ur föregångaren EUPPFL (Association of European Union Premier Professional Football Leagues) och har sin bas i Nyon i Schweiz. European Leagues är en paraplyorganisation för sina medlemmar – 32 fotbollsligor i Europa, däribland Allsvenskan och Superettan – och för bland annat deras talan mot UEFA och FIFA.

European Leagues strävar efter ett samarbete, vänskapliga relationer och enighet mellan medlemsligorna samt att European Leagues gör gemensam sak för ligorna i diskussionerna med fotbollsförbund, myndigheter och intressenter, för att utveckla fotbollen på ett positivt sätt.

European Leagues vill lyfta fram politiska, sociala, kulturella, ekonomiska och utbildande dimensioner i fotbollen för att skapa en positiv utveckling på och utanför planen.

European Leagues vill vara en stark gemensam röst för alla fotbollsligor i Europa