Skyttekungen Victor Sköld till Åtvidaberg, passningskungen Niclas Eliasson till AIK, backklippan Danny Ervik till Mjällby – plus att succétränaren Hans Eklund valde att byta till Kalmar FF efter att överraskande ha lyft Falkenbergs FF upp i allsvenskan.

Nykomlingen var utdömd av alla redan innan årets första träning…

– Men man kan nog säga att vi ganska snabbt gick från ett CHOCKTILLSTÅND till att istället suga på karamellen att VI VUNNIT SUPERETTAN, säger Falkenbergs sportchef Håkan Nilsson.

 

För inte var det många som före säsongen hade satt sina pengar på Falkenberg som vinnare av Superettan 2013. Speciellt som man 2012 tvingats kvala mot BK Forward för att över huvud taget hänga kvar och lyckats med detta med ett enda mål.

Dessutom drog tränaren Thomas Askebrand då till Gais efter fyra FFF-år.

I det läget engagerades Hasse Eklund, den gamle måltjuven som 1992 blivit allsvensk skyttekung och som gjorde sammanlagt 138 mål under sin tid i Öster och Helsingborg. Han kom från ett jobb i Landskrona BoIS som assisterande tränare till Henrik Larsson vilket möjligen kan ha viss betydelse för det som hände sedan.

Hasse Eklund gav ett visst löfte när han tillträdde, vilket innebar att han faktiskt fick be sina spelare om ursäkt när man i november firade den allsvenska platsen:

Jag lovade ju er att vi skulle hålla oss kvar i Superettan. Jag är ledsen att jag inte höll vad jag lovade…

Nu är tränare Eklund borta, in har Henrik Larsson kommit istället, och sportchefen Håkan Nilsson berättar hur FFF tog ny sats för att täppa till luckorna:

Vi visste tidigt att vi skulle tappa Hasse Eklund. Vi visste också att AIK jagade Niclas Eliasson, att Victor Sköld var på väg till Åtvidaberg och att Danny Ervik, med ett utgående kontrakt, förhandlade med flera klubbar.

Det gällde att fylla luckorna. Först med en ny tränare. Sedan tomrummet efter tre startspelare: en yttermittfältare, en toppforward och en högerback. Jag tycker vi har lyckats riktigt bra.

Hasse Eklund hade ju haft tre år som bollplank till Henrik Larsson, så det var ingen nyhet att de båda tänkte fotboll på samma sätt. Vi träffades två gånger på Hotel Skansen i Båstad, mer behövdes inte. Henrik accepterade vårt läge, vilket bland annat innebar att vi inte tänkte spräcka budgeten  genom att värva ihop ett nytt lag. FFF ska finnas kvar även efter 2014.

Henrik Larsson fortsätter alltså i Hasse Eklunds anda.

Så sent som i höstas blev Henrik Larsson klar med den högsta tränarutbildning (Pro License)som går att få i Sverige, och torsdagen den 9 januari upplevde han första träningen med sitt nya lag. I ösregn och fyra plusgrader på Kristineslätts konstgräs.

Själv höll han sig dock denna första gång i bakgrunden och lät assisterande tränaren Tobias Tuvesson sköta det hela.

Om hur man löst de övriga ”luckorna” berättar här Håkan Nilsson, sportchefen:

– Efter Victor Sköld (20 mål) kommer Godsway Donyoh, ett lån från Manchester City. Ursprungligen kommer 19-åringen från Ghana, från akademien Right to Dream, men ifjol spelade han i Djurgården. På mittfältet där han gjorde två mål på 20 matcher. Men City ser Donyoh mer som forward och därför valde man att hellre låna ut honom till oss. Vi söker minst en forward till och där är det väl inte omöjligt att Henrik kan öppna en eller annan dörr.

– Efter Niclas Eliasson (11 målgivande passningar) återkommer en av våra gamla spelare: Christoffer Carlsson är tillbaka efter ett år i Hammarby. Familjen trivdes inte alls i Stockholm, det blev en enda poäng, ett målpass, på 24 matcher – men vI vet vad ”Stoffe” kan.

– Efter Danny Ervik kommer en annan hemvändare: Tibor Joza, som varit tre år i Häcken men dragits med skador och inte fått spela så mycket. Dessutom har vi lånat Rasmus Sjöstedt från Kalmar, en 21-åring användbar i hela backlinjen.

– Vi får inte heller glömma Hampus Svensson, en 19-årig mittfältare som i tre säsonger varit ordinarie i div 3-laget Vinbergs IF. Senast var han lagets bäste målskytt med elva mål. Svensson och Vinberg? Jodå, pappa heter Magnus, kallades ”Turbo” och gjorde 32 landskamper 1996–2003…

En hel del av dessa tillsammans med en viss Henrik Larsson som, när han presenterades i början av december, bland annat sa så här:

– Jag vill ha spelare som brinner,

Och som vi alla vet är turbo ”ett system som kan användas för att öka effekten i en förbränningsmotor”…

Precis som de senaste åren kommer Falkenbergs FF att slå ur underläge.

Det är många som älskar det.

 

Text: Lasse Sandlin, Kraftfull  Kommunikation / Foto: Stiller, Bildbyrån

 

 

Fakta Falkenberg in och ut 2014 (läget 20/1)

In: Christoffer Carlsson (Hammarby), Tibor Joza (Häcken), Rasmus Rydén (Halmstad), Hampus Svensson (Vinberg), Rasmus Sjöstedt (Kalmar FF, lån), Godsway Donyoh (Manchester City. lån), Henrik Larsson (ny tränare).

Ut: Niclas Eliasson (AIK), Victor Sköld (Åtvidaberg), Jesper Hansen (Trelleborg), Danny Ervik (Mjällby), Per Frick (Elfsborg, åter efter utlåning), Emil Jensen (klubb ej klar), Hans Eklund (tränare, Kalmar FF).

 

Fakta Falkenbergs försäsong

31 januari         BK Häcken-FFF
4 februari         FFF-Utsikten
12 februari       Gais-FFF
22 februari       Ängelholms FF-FFF
1 mars               Örebro SK-FFF
9-16 mars         Träningsläger, Antalya, Turkiet
22/23 mars      IFK Värnamo-FFF

 

Allsvensk premiär

Söndag 30 mars 17.30: Malmö FF-FFF