Som att platsen i Allsvenskan inte var nog. Östersunds FK gjorde succé även på teaterscenen när spelarna dansade Svansjön inför ett fullsatt Storsjöteatern.
– Det är positivt att göra något som inte handlar om fotboll, säger försvararen
Sotirious ”Sotte” Papagiannopoulous till Östersunds hemsida.

Östersund driver varje år ett kulturprojekt vid sidan av fotbollen där det är obligatoriskt för spelarna att ställa upp. Tidigare år har truppen spelat teater, målat och skrivit bäcker. Årets kulturprojekt var en blandning av balett och fridans. Under 45 minuter dansade hela truppen och ledarstaben runt ÖFK Svansjön och Saturday night för ett fullsatt Storsjöteatern.
– Som fotbollsspelare blir det ju en hel del fotboll och jag har aldrig dansat förut. Det kändes svårt i börjat men det blev riktigt bra, fortsätter Sotte till ÖFK:s hemsida.

Föreställningen gick bokstavligen talat som en dans och efteråt hyllades truppen av publiken.
– Jag trodde inte det skulle bli så bra som det blev. I början av träningen var det mycket att komma ihåg och vi hade ont om tid, men det blev väldigt bra. Det kändes skönt att ta emot applåderna och att ha klarat av den här svåra utmaningen, berättar Sotte.

12239965_1018917448151126_418402972487991987_n

Koreografen Maria Nilsson Waller tycker att kultursatsningen som Östersund gör utvecklar spelarna. I en intervju i Östersunds-Posten säger hon att spelarna lär sig mycket om sig själva genom att göra något helt nytt tillsammans.
– Jag tycker att Östersunds FK:s initiativ att förena fotboll och kultur är fint. Min upplevelse är också att människan lär sig mycket om sig själv genom att ta del av olika konstformer. Jag tror att detta bidrar till att man blir en empatisk person.

Tränaren Graham Potter håller med. I samma intervju säger han dansen inte utvecklar på planen men väl människan och genom det i slutändan också spelet.
– Jag tror inte nödvändigtvis att vår kultursatsning får oss att skjuta eller passa bättre, men jag är övertygad om att den hjälper oss att växa och utvecklas som människor. Det i sin tur kan också göra att man som fotbollsspelare vågar ta risker på planen, säger han.

Spelarna i Östersund tar nu en välbehövlig semester innan förberedelserna för den första Allsvenska säsongen tar vid – samt tills att planerna för nästa kulturprojekt presenteras.

Se hela dansshowen här

Robert Johansson / FOTO: Östersunds FK