Sommarens Tipselit Trophy börjar ta form. Klart är att Gefle IF, IF Elfsborg, IFK Göteborg, Djurgårdens IF, AIK, IFK Norrköping, BK Häcken, Örebro SK, Helsingborgs IF, Kalmar FF, Hammarby IF och Malmö FF representerar Sverige i Gothia Cups elittävling.

2015 nådde Kalmar final i Tipselit Trophy men Right to dream från Ghana blev för svåra på Gamla Ullevis gräsmatta, och vann till slut med 2-1.
– Det är riktigt värdefullt att få spela de här matcherna i Gothia Cup och att få känna på nivån som vi tycker att vi är på och det är en bra referensram för framtiden, sa Kalmars coach Henrik Rydström då.

I sommar får Kalmar en ny chans att ta titeln i Tipselit Trophy. Tillsammans med Gefle, Elfsborg, IFK Göteborg, Djurgården, AIK, IFK Norrköping, Häcken, Örebro, Hammarby, Malmö och Helsingborg ska de ta sig an tolv speciellt inbjudna utländska lag.

De utländska lagen är ännu inte fastställda men Gothia Cups organisation har rest runt i Afrika för att titta på intressanta klubbar. Ett lag som redan har fått en inbjudan är ASEC från Elfenbenskusten, men det återstår mycket praktiskt att lösa innan ASEC kan ge ett definitivt ja till spel i turneringen.
– Det är inte som att flyga in ett lag från något av våra nordiska grannländer precis. Vi ska hitta resor och logi inom en budgetram, samt ordna visum vilket är ganska komplicerat och tidskrävande, säger Tomas Andersson, Akademichef i BK Häcken till tipselit.se

Förra sommaren deltog Newcastle och även i år ska det finnas intresse från England
– Vår samordnare i England har rapporterat om intresse från några Premier League-akademier. Bland annat säger West Ham att de är intresserade av att komma, säger Tomas Andersson.

Stefan Lundin, Sportdirektör på Svensk Elitfotboll ser fram emot att se svenska 17-åringar mäta sig mot utländska motsvarigheter. Rent kvalitetsmässigt behöver de svenska lagen inte vara sämre, men Stefan
– Den internationella erfarenheten oslagbar. Det höjer 17-åringarna enormt. De får pröva sina vingar mot andra lag. För många är det en ny erfarenhet att få spela inför så mycket publik. Det är en av fördelarna med samarbetet med Gothia Cup.

Fakta Gothia Tipselit Trophy:
Tipselit Trophy är en talangturnering för 17-åringar som ingår i Gothia Cup, och är kanske den mest prestigefyllda pokalen att vinna under veckan i Göteborg. 24 lag deltar, alla speciellt inbjudna. 12 från Sverige, 12 från utlandet. Lagen delas in i sex grupper där gruppvinnaren plus de två bästa tvåorna totalt går vidare till A-slutspel.

Fakta Tipselit:
Tipselit är ett mer än 20-årigt samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger.

Totalt är 733 aktiva spelare registrerade inom Tipselit just nu. 240 spelar i Allsvenskan och 234 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se

Robert Johansson