Ett 80-tal förväntansfulla ungdomar samlades på innerplan på Tele2 Arena i Stockholm för att vara del av den dag som Hammarby Fotboll och Samhällsmatchen genomförde med syfte att para ihop arbetslösa ungdomar i Söderort med företag som klubben samarbetar med.
– Jag är här för att ha kul och kanske få in en fot hos ett företag, säger arbetssökande Matilda Vähä-Rainio.

Elitklubbarnas lokala överenskommelser med Arbetsförmedlingen börjar gå från teori till praktik. När Hammarby Fotboll och Samhällsmatchen tillsammans arrangerade Karriärdagen så blev det den tredje klubben efter Malmö FF och IK Sirius som anammade konceptet.

Ett 80-tal arbetslösa ungdomar fick under en dag på Tele2 Arena träffa och samtala med potentiella arbetsgivare, och inte minst spela fotboll tillsammans med dessa. Allt för att under avslappnade former knyta kontakter och bygga nätverk.

– Jag tycker det här är jättebra. Arbetsgivarna är öppna och trevliga och jag har fått bra kontakt med många. Det är väldigt kul att spela fotboll tillsammans, säger Matilda Vähä-Rainio.

IMG_3949

Matilda Vähä-Rainio var på plats på Hammarbys Karriärdag och nätverkade med företagen

Hammarby Fotboll hade ursprungligen förväntat sig ett 50-tal arbetslösa ungdomar från Söderort, men den faktiska siffran blev över 80.

– Det är bättre än jag trodde. Allt annat över 50 deltagare är en bonus. Det är över förväntan, säger Abel Abraham, CSR-ansvarig på Hammarby Fotboll och ansvarig för Samhällsmatchen.

Ursprungligen är Karriärdagen Malmö FF:s koncept men genom Svensk Elitfotbolls nationella satsning på sysselsättning tillsammans med Arbetsförmedlingen så har flera klubbar valt att ingå i lokala överenskommelser med sin Arbetsförmedling och på så sätt har konceptet spridit sig vidare.

Malmö FF och Svensk Elitfotboll hade representanter på plats under Hammarbys karriärdag och alla parter har kunnat lära av varandra.

IMG_3945

Hammarbys Abel Abraham under Karriärdagen

– Det känns jätteroligt att Hammarby på kort tid har skapat en egen struktur utifrån Malmös koncept. Det här kommer ge bra resultat. Vi från MFF har varit behjälpliga för att hjälpa Hammarby att starta upp och vi har kunnat bidra med tips om sådant vi har lärt oss av våra misstag, säger Karin Heri, Avdelningschef Karriärakademin på Malmö FF och Nationell Samordnare Sysselsättning på Svensk Elitfotboll, och fortsätter.

– Vi ser även inslag som vi kan ta tillbaka till MFF. Det fina med det här är att vi kan lära av varandra. Vi gör det för att det gynnar både unga och företag.

I Hammarby är man övertygade om konceptet och tror att det kommer att växa till nästa gång och målsättningen är att många ungdomar ska få sysselsättning.

– Trycket har varit stort. Vi valde att bara ta in åtta företag den här gången men till nästa gång kommer vi att ta in fler. Evenemanget kommer att växa, säger Abel och fortsätter.

– Vi ska genomföra det här två gånger per år. Vi har som mål att 25 personer ska få sysselsättning genom Karriärdagen varje år.

Svensk Elitfotbolls nationella överenskommelse med Arbetsförmedlingen startade i slutet av 2017 och målet var att minst fem klubbar skulle engagera sig under det första året. I slutet av 2018 är antalet klubbar nu uppe i åtta klubbar och de flesta har kommit mycket längre än att bara skriva på papperna.

– Det har blivit verkstad utifrån överenskommelsen. Vi har skapat samverkan med Arbetsförmedlingen och vi lär oss av varandra. Hammarby har exempelvis gjort den här dagen helt utifrån deras egna förutsättningar, och de gör det väldigt bra, avslutar Karin Heri.

IMG_3941

Fakta
Svensk Elitfotboll ingick i slutet av 2017 i en nationell överenskommelse med Arbetsförmedlingen där syftet är att skapa sysselsättning till personer i utanförskap. Som förlaga finns Malmö FF:s Karriärakademin och IF Elfsborgs Jobb Tillsammans som båda är projekt som lyckats nå personer långt utanför arbetsmarknaden. Ursprungsmålet var att få fem SEF-klubbar att ingå i lokala överenskommelser med sin Arbetsförmedling.

Hela 23 av 32 SEF-klubbar visade initialt intresse av och i våras blev GIF Sundsvall den första klubben att göra det. Efter det så har Malmö FF, Östers IF, IK Sirius, Jönköpings Södra IF, Hammarby IF, Örebro SK och Trelleborgs FF hoppat på tåget och målet uppfylldes efter drygt ett halvårs arbete.