Hammarbys sejour i UEFA Youth League blev bara två matcher lång. Ajax besegrade Bajen med 2-0 i returen i Amsterdam och totalt 6-0.

Efter en förlust med 4-0 på hemmaplan så var det inte många som trodde på en vändning i Amsterdam, men Hammarby gjorde i alla fall vad de kunde för att störa Ajax. Ajax var det klart bättre laget och hade mest boll, men lyckades inledningsvis trots många målchanser inte att överlista Giuliano Gatica i Hammarbys mål.

Efter  35 minuter spelade så får Bajen till sist ge sig när Ajax Saku Ylätupa gör 1-0 för hemmalaget och totalt 5-0 för Ajax. Den andra halvleken ser ut att bli mållös men med tre minuter kvar att spela fastställer Che Nunnely slutresultatet till 2-0 till Ajax och totalt 6-0, och Hammarby har spelat klart i Europa.

Äventyret är över för den här gången och UEFA Youth League fortsätter utan svensk medverkan.

Läs mer om matchen på Hammarbys hemsida.

FOTO: Love Gustafsson, Hammarby

Matchfakta:
Ajax – Hammarby 2-0 (totalt 6-0)
De Toekomst i Amsterdam
Match 2:2 UEFA Youth League

Hammarbys startelva:
1. Giuliano Gatica
2. David Alm
4. Albin Hultin
5. Rasmus Källgren
7. Olle Edlund
10. Kevin Jarrett
11. Elias Durmaz
13. Abiel Sequar (k)
14. Izountoumoi Samouil
17. Jakob Rylander
23. David Nilsson

Fakta UEFA Youth League:
64 lag deltar i turneringen. 32 lag i Champions League Path dit U19-lagen kvalificerar sig tack vare att klubben A-lag kvalificerar sig till Champions League, och 32 lag i Domestic Champions Path, dit man i Sverige kvalificerar sig genom att vinna den inhemska U17-serien föregående säsong.

I Champions League Path spelar lagen parallellt med den ordinarie Champions League medan lagen i Domestic Champions Path spelar som en cup där lagen möts i dubbelmöten.

De båda olika delarna av UEFA Youth League slås ihop från och med åttondelsfinalerna och spelas sedan som ett vanligt slutspel.

RB Salzburg är regerande mästare efter seger i finalen mot Benfica.

Fakta Svenska Spel Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 58 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2016 hade totalt 749 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 244 av dessa spelade i Allsvenskan och 320 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se