Anders Almgren lämnar sitt uppdrag som SLO för IFK Göteborg och ansluter till ENABLE som forskar kring fotbollsevenemang och säkerhet.
– Steget till Enable känns spännande och jag tror verkligen projektet kommer vara viktigt för svensk fotboll framöver, säger Anders Almgren om sitt beslut att lämna IFK Göteborg.

Anders Almgren är en av de SLO:er som ingår i Svensk Elitfotbolls projekt Stå upp för fotbollen som verkar för att etablera bilden av fotbollsmatcher som en positiv upplevelse genom att fotbollens evenemang skall vara Trygga, Säkra, Välkomnande och Stämningsfulla. Almgrens arbete med Svensk Elitfotboll fortsätter till viss del eftersom Svensk Elitfotboll är partner till ENABLE.

Efter en bakgrund som bland annat ordförande i supporterklubben Änglarna rekryterades Anders Almgren till IFK Göteborg SLO sommaren 2012, en tjänst som blev heltid hösten 2013. Under sin tid som SLO i IFK Göteborg så har Anders Almgren även förekommit frekvent i Stå upp för fotbollens arbete och utbildningar samt att Almgren under hösten 2015 assisterade den nationella samordnaren Agneta Blom med ett tillägg om positiv supporterkultur i dennes utredning.

– Det har varit en fantastisk tid med IFK, arbetet för föreningen har varit ett privilegium och en pojkdröm. Att utveckla den nya SLO-rollen har ibland varit utmanande, men vi har kommit långt på de här åren. Jag vill tacka alla som stöttat och bidragit, både kollegor och folk utanför Kamratgården, säger Almgren om sin tid i IFK Göteborg.

IFK Göteborg beklagar förlusten av Almgren men säger också att ENABLE:s rekrytering inte kunde vara bättre.
– Det är naturligtvis tråkigt att han nu väljer att lämna oss. Samtidigt är det ett bevis på att våra medarbetare gör ett väldigt bra jobb och därmed blir attraktiva för andra. Dessutom är det nya uppdraget av största vikt för fotbollen i stort och en tjänst Anders Almgren är oerhört väl lämpad för, säger Frank Andersson Ordförande i IFK Göteborg.

Rekryteringen av en ny SLO hos IFK Göteborg är i full gång.

Fakta SLO
En Supporter Liaison Officer är en person från de egna leden som har god kännedom om sin egen klubb och dess supportrar och är den givna kontakten när kommunikationen går från båda hållen mellan supportrarna, klubbarna och polisen inför, under och efter match. SLO:n är helt enkelt spindeln i nätet när de olika parternas åsikter ska förmedlas mellan varandra.

Fakta Stå upp för fotbollen
Samtliga klubbar i Svensk Elitfotboll deltar i projektet, delar erfarenheter och får stöd för sitt arbete. För sex av klubbarna (IFK Göteborg, GAIS, AIK, Djurgården, Hammarby och Malmö) ingår finansiering av SLO-tjänsten som ett viktigt stödverktyg. Projektet drivs av Svensk Elitfotboll i samarbete med initiativtagarna Swedbank, TV4-gruppen, Svenska Spel samt Deloitte. Projektet är en del i Svensk Elitfotbolls supportersatsning, och har syftet att etablera bilden av fotbollsmatcher som en positiv upplevelse och öka tryggheten på läktarna. Visionen är att fotbollens evenemang skall vara Trygga, Säkra, Välkomnande och Stämningsfulla.

Mer info på stauppforfotbollen.se

Fakta ENABLE
I oktober 2015 tilldelades ENABLE betydande finansiering från Gålöstiftelsen och Länsstyrelsen i Stockholm. Denna finansiering möjliggjorde för ENABLE att ta sig an ett omfattande arbete de kommande fyra åren. ENABLE har brett stöd och inkluderar en rad organisationer, inklusive Föreningen Svensk Elitfotboll.

Tanken är att identifiera, dela och utveckla god praxis i hanteringen av säkerhet och trygghetsarbete i den svenska professionella fotbollen.