Hallå där, Johan Eklund, GIF Sundsvall och Stefan Silva, IK Sirius FK, som delar ledningen i Superettans skytteliga efter 22 omgångar med 13 mål vardera.

 

Varför hittar du målet så ofta i år?

Johan Eklund:

– Tja, jag gjorde en del mål förra året också, 15 stycken. En anledning kan vara att jag har spelat många matcher och kommit till många avslut.

 

Stefan Silva:

– Det är för att jag är bra på fotboll och har bra lagkamrater runt omkring mig.

 

Snyggaste målet?

Johan Eklund:

– Det har nog egentligen inte varit några riktigt snygga mål, utan mer ”brunkamål”, alltså vanliga ”bruksmål”, ha-ha.

 

Stefan Silva:

– Chippen mot Värnamo. Målvakten kommer ut och jag chippar in den i bortre.

 

Värsta missen?

Johan Eklund:

– Returen mot Sirius borde jag ha satt. Det var mer eller mindre öppet mål, men jag lyckades sätta den i burgaveln. Visserligen var det dålig vinkel, men den borde jag ha satt.

 

Stefan Silva:

– Hmm, det måste nog vara nicken mot Landskrona senast. Jag nickade mitt på målvakten från 2-3 meter.

 

Vad utmärker en bra målskytt?

Johan Eklund:

– Att vara på rätt plats i boxen och träffa mål. Många skjuter fem skott, men missar målet med fyra. Det är viktigare att skjuta på mål, än att skjuta hårt.

 

Stefan Silva:

– Att han eller hon ser när chansen dyker upp och är på rätt ställe. Plus självförtroendet. Jag vet när jag går ut till varje match att jag kommer att få ett par riktigt bra chanser, och fokuserar på att ta vara på dem.

 

Något råd till alla som vill göra fler mål?

Johan Eklund:

– Träffa mål, helt enkelt. Tänk också på att alla mål räknas, även om de inte är snygga. Hur du ska komma till målchans? Mycket handlar om instinkt. Sök en yta som är ledig och se till att vara först till den. Vänta inte för att se vart inlägget ska komma, utan låt hellre den som slår inlägget anpassa sig till din löpning. Slutligen: Tro på det du gör!

 

Stefan Silva:

– Sök dig in i straffområdet så ofta du kan. Målet är stort och målvakten liten, så det finns gott om plats att placera bollen i mål.

 

Slutligen: Vad önskar du dig mest av allt just nu?

Johan Eklund:

– Att vi slipper punktering på bussresan till Örebro. Vi fick punktering på den förra resan och det var inte roligt. Det tog lång tid innan vi kunde åka vidare.

 

Stefan Silva:

– Att min familj mår bra. Fotbollen är viktig, men när det gäller familjen kommer den i andra hand.

 

Fotnot: Johan Eklund har sedan dessa intervjuer gjordes tagit sig upp i ensam ledning av skytteligan efter att ha nätat i hemmamötet mot IFK Värnamo. GIF Sundsvall vann på söndagen med 2-1 inför 2 785 åskådare på Norrporten Arena och Eklund gjorde 1-0 efter tolv minuter.

 

Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation / Foto: Bildbyrån