Ligacupen för U19 och U17 firar fem år och U16 gör sitt tredje år som Svenska Spel Tipselits variant av Svenska Cupen. Säsongen förlängs och juniorlagen får bra matcher.
– En fantastisk möjlighet att få bra matcher och motstånd, säger Daniel Kalén, Sportchef i IFK Luleå

IFK Luleå har lag med i U16 och redan första året som deltagare vann laget sin grupp i grundomgången.
– Vi har ett bra samarbete med Sunderbyns SK, förklarar Daniel Kalén. Vi har en stark 01-grupp på gång nu.

IFK Luleå är inne på sitt tredje år med sin akademiverksamhet och sportchef Daniel Kalén tror på en bra utveckling av fotbollen i Norrbotten.
– Vi är på gång, men det är mycket arbete kvar. Det är viktigt för oss att i framtiden fostra spelare från Norrbotten som sedan tar sig in i vårt a-lag.

IF Brommapojkarna har lag vidare i samtliga åldersgrupper. U19 deltog i Skandinaviska Mästerskapen och har en av tre direktplatser till A-slutspelet. U17 vann sin grupp medan U16 tar sig vidare som en av de bästa tvåorna.
– Jag är givetvis nöjd med att alla lagen är vidare, säger BPs akademichef Andreas Engelmark. Det är en bra standard på motståndet i A-slutspelet, så självklart viktigt att gå vidare där.
– I matchsituationer är det självklart viktigt att gå för att vinna, men vi jobbar för att utveckla spelare för framtiden, inte primärt att vinna idag.

Benny Mattsson, tränare för GIF Sundsvalls U17 är nöjd över att säsongen förlängts.
– Det är en bra förlängning för oss och självklart viktigt att få bra matcher utanför seriesäsongen.
– Det svåra för oss är klimatet i november-december och en liten kamp med kommunen. Svårt att få kommunen att hålla arenan öppen längre på året, men det är en omställning som kommunen genomför.

Läs också: Lagen vidare i Ligacupen

Fakta Ligacupen:
SEF arrangerar i samarbete med Örebro Läns FF en ligacup under 2016/2017. Turneringens främsta syfte är att förlänga tävlingssäsongen för spelare i aktuell elitförberedande ålder.

Vi bjuder in till tre turneringar: en för spelare födda 1998 och senare, en för spelare födda 2000 och senare och en för spelare födda 2001 och senare. I klassen U19 får också 4 överåriga spelare födda 1996 deltaga i nov/dec. Ej i feb/mars.

60-64 lag deltar per kategori. Dessa delas in i 3-4-lagsgrupper där 24 lag avancerar till A-Slutspel och övriga lag går till B-Slutspel. Sedan semifinaler och final för vinnande lag i respektive grupp i A-Slutspelet. Semifinaler/Final/Match om 3:e pris spelas preliminärt den 24-26 mars.

Fakta Svenska Spel Tipselit:
Svenska Spel Tipselit är ett mer än 20-årigt samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger.

Läs mer på tipselit.se