På måndagen besökte deltagarna i LIAISE-projektet, SLO:er, SLO-samordnare samt supporterrepresentanter från flera olika europeiska länder, den allsvenska matchen mellan Hammarby och Brommapojkarna på Tele2 Arena. Under matchen fick flera av deltagarna skugga Hammarbys SLO:er och säkerhetspersonal i deras arbete.
– Det var imponerande att se den dialog och personliga relation som SLO:erna hade med publiken, säger Beverley Mayer, SLO i skotska St .Johnstone och SLO-samordnare på Supporters Direct Scotland.

Konferensdagarna med LIAISE-projektet i Stockholm, ett projekt med fokus på att stärka SLO-rollen, hade som mål att ge de internationella deltagarna ett utbyte med, och en upplevelse av, det arbete som görs i Sverige. Ett sätt för deltagarna att se hur arbetet faktiskt fortlöper i praktiken på de svenska arenorna var att ta rygg på en SLO för en arbetsdag. Två av de som skuggade en SLO var irländska samt skotska SLO-samordnarna Beverley Mayer och John McGuinness, och de var nöjda med sin upplevelse.

– Här i Sverige ser man att det finns en ömsesidig respekt mellan SLO, supportrar samt och säkerhetspersonal där allas fokus är att skapa ett positivt evenemang. Det var även imponerande att se hur SLO:n kände alla som jobbade på matchen och att han i sitt arbete inte bara vände sig till aktiva ståplatssupportrar, utan även barn och äldre, säger Beverley Mayer.

Överlag såg deltagarna att två nyckelord i säkerhetsarbetet var respekt och relation. En stark respekt mellan supportrar och SLO minskar risken för konfrontationer.

– Vid målen firade supportrarna längst ned vid läktarens räcke. Hade det hänt hos oss hade supportrarna blivit beordrade att gå tillbaka. Att det går att undvika här tror jag har att göra med att en bra relation och dialog gjort klart var gränsen går, säger John McGuinness.

Hela delegationen var innan matchen mellan Hammarby och BP med på det säkerhetsmöte som hölls med all personal som skulle ut och jobba på arenan. Några av deltagarna, bland annat från Bulgarien, Ryssland och Frankrike, fick då även skugga en av Hammarbys säkerhetsansvariga under matchen, och imponerades av det övergripande arbetet.

– De pratade från första början om att service var huvudfokus och ville skapa ett positivt arrangemang. När vi gick med honom i arenan var det svårt att komma fram då så många glada och leende människor ville hälsa, säger Dimitar Christov från Bulgariens fotbollsförbund.

Dagen efter besöket på matchen fick de som skuggat SLO och säkerhetspersonal berätta om sina upplevelser, och de svenska deltagarna fick berätta om det arbete som ligger bakom den position som SLO:n har i Sverige. I den diskussionen blev det tydligt att det på flera platser i Europa är ett problem att kunskap om och respekt för SLO-rollen saknas.

– Även i Sverige har det tagit tid att etablera SLO-rollen i klubbar och skapa en bra relation med säkerhetspersonal. Och även om vi har haft framgång med den, så är det viktigt att vi inte nöjer oss och står still, säger Sofia Bohlin, ordförande i Svenska Supporterunionen.