Publikutvecklingen i Svensk Elitfotboll är mycket positiv.

– Vi visste att de nya arenorna i Stockholm skulle hjälpa till. Men att vi noterar en positiv ökning på många av arenorna vilket är väldigt glädjande, konstaterar Ola Rydén, liga- och evenemangsansvarig i SEF.

 

Text: Michael Ljungberg, Textbyrån MLT    Foto: Bildbyrån

 

Efter drygt halva säsongen kan det fastslås att publiksnittet i Allsvenskan ökat med fyra procent. I Superettan har snittet gått upp med hela 21 procent!

– Det är väldigt fina siffror på många håll. Det visar att hårt arbete lönar sig. Klubbarna sliter hårt och har lyckats vända den trend som var mest negativ 2010. Vi har faktiskt ökat kontinuerligt 2011, 2012 och i år, säger Ola Rydén.

En av konsekvenserna av detta är att Sverige passerat Norge när det gäller publiksnitt i elitfotbollen.

– Ändå redovisar norrmännen sålda biljetter, medan vi räknar fysiska åskådare, det vill säga de som faktiskt sitter på läktarna, påpekar Ola Rydén.

Trenden i Sverige pekar dessutom fortsatt uppåt.

– Vi arbetar hårt, framförallt långsiktigt, och gör regelbundna utvärderingar. Alla SEF-klubbar är eniga och delar gärna med sig av goda idéer när det gäller evenemang och publikrekrytering, säger Ola Rydén.

Som exempel kan nämnas metoden att ha fri entré på en hemmamatch per säsong, då sponsorerna betalar en krona per åskådare som kommer, Veckans Match och Svenska Spels bidrag då de bjuder 500 åskådare på fri entré vid utvalda matcher.

Mycket glädjande kan vi också konstatera ett nytt publikrekord när Hammarby tog nya Tele2 arena i besittning i mötet mot Örgryte inför hela 29 175 åskådare.

– En fin och eftersträvansvärd förening är Östersunds FK, nykomling i Superettan, som gjort och gör ett fantastiskt jobb. De har verkligen lyckats få hela bygden med sig på ett lysande sätt, säger Ola Rydén.

Östersunds FK ligger faktiskt trea i Superettans publikliga efter Hammarby och Örebro. ÖFK har ett hemmasnitt på 3.369 – det vill säga snäppet högre än Gais!

I Allsvenskan är snittet efter 19 av 30 omgångar 7.658. Motsvarande siffra 2012 var 7.383. I Superettan är snittet efter 18 av 30 omgångar 2.994, jämfört med 2.465 förra året.