Årets vinnare av utmärkelsen Årets Affärsteam blev Malmö FF för Allsvenskan samt Varbergs BoIS för Superettan. Vinnarna offentliggjordes i samband med Svensk Elitfotbolls Medlemsmöte i mars.
– Det är andra året som vi nu utser Årets affärsteam i bägge ligorna, såklart trevligt att premiera och lyfta fram positiv affärsutveckling hos klubbarna på detta sätt, säger Jan Karlsson, Försäljnings- och Marknadsdirektör på Svensk Elitfotboll.

2016 etablerades och implementerades benchmarking sett utifrån sju olika affärsnyckeltal hos klubbarna i Allsvenskan och Superettan, och i samband med det också en utmärkelse i form av Årets Affärsteam. En jury med personer från affärsvärlden med bland annat representanter från Idrottens affärer, Handelshögskolan och Deloitte tillsattes för att utse vinnarna, med en Ordförande i Anders Sewerin från samarbetspartnern Cruyff Institute. Säsongen 2016 tog Östersunds FK respektive IK Sirius hem priset medan 2017 års vinnare heter Malmö FF och Varbergs BoIS.

– Det är andra gången vi delar ut det här priset. Vi har sammanställt alla nyckeltalen och det är förändringen som är det vi bedömer och som är basen för att utse Årets Affärsteam. Allt hänger också ihop med den affärsutbildning som vi driver inom bägge ligorna. Allt sammantaget ger en kompetenshöjning av såväl klubbar som liga, säger Anders Sewerin.

2016 års vinnare åkte på en förkorvringskonferens till München medan konferensen 2017 går av stapeln till Amsterdam i slutet av april.
– Vinnarna får åka på en förkovringskonferens till Amsterdam för att bland annat besöka Ajax, Amsterdam ArenA och Cruyff Institute.

Malmö i Allsvenskan
Med följande motivering finner juryn och SEF en glädje i utnämningen av Malmö FF:
Malmö FF har under sitt allsvenska mästarår även visat exceptionell affärsmässig kraft. Genom en välskött och framgångsrik verksamhet har Malmö FF uppnått de affärsmässiga kriterier som krävs för att utses till Årets Affärsteam i Allsvenskan 2017.

– Det är med stolthet MFF tar emot priset som Årets Affärsteam. Det är naturligtvis extra roligt att ta emot ett pris där kollegorna i Allsvenskan och Superettan varit delaktiga i beslutet, säger Magnus Svensson, Försäljningschef Malmö FF.

Varberg i Superettan
Med följande motivering finner juryn och SEF en glädje i utnämningen av Varbergs BoIS:
Varbergs BoIS visade under året att en liten klubb kan vara framgångsrik även utanför planen. Genom att möta de affärsmässiga kriterierna bättre än någon annan klubb utses Varbergs BoIS till Årets Affärsteam i Superettan 2017.

Michelle Babic, Marknadschef i Varbergs BoIS, är en från klubben som kommer att åka till Amsterdam. Förra året jobbade Michelle i IK Sirius och var då med på resan till München.
– Känslan i klubben är att vi sitter i förändringsprocesser och att vi vill utvecklas mer både på och utanför plan. Det här är ett kvitto på att vi jobbar åt rätt håll. Man får energi av det, speciellt nu när det blir officiellt inför seriepremiären. Vi är en liten och slimmad organisation men det här visar att vi jobbar på rätt sätt. Det är alltid nyttigt att komma ut och se hur andra, större klubbar, jobbar och få inspiration av det.

Förkovringsresan till Amsterdam går av stapeln i slutet av april.