Sommarens Europaspel har gett två intressanta debuter mellan stolparna för svensk del. När AIK bortaspelade mot VPS i Europa League så fick 18-årige Oscar Linnér chansen och när Malmö tog sig vidare i Champions League så hoppade 16-årige Marko Johansson in i målet.
– Han flyttades upp i truppen som lärling inför den här säsongen, säger Mats Engqvist, Akademichef i Malmö FF om Marko som nu fick matchtid tidigare än beräknat.

Marko Johansson blev med sitt inhopp den näst yngste målvakten genom tiderna i Champions League. Ordinarie målvakten Zlatan Azinovic skadade sig och Johansson kastades in mot litauiska Zalgiris Vilnius. En match Malmö var tvungna att vinna. Ett insläppt mål och drömmen om ännu ett år i Europas finrum kunde vara förbi för Malmö. I stället höll Johansson nollan och Malmö tog sig vidare till kvalomgång tre där de får möta Red Bull Salzburg i år också.
– Jag blev så jäkla glad. Att höra fansen skrika mitt namn gav bara glädje och trygghet, sa Marko Johansson till Aftonbladet efter matchen.

Mats Engqvist tror att erfarenheten från inhoppet i Champions League kommer vara värdefullt för Marko Johanssons fortsatta karriär men menar också att målvakten redan förra säsongen fick bra med erfarenhet från Europa.
– Det här är jättekul. Marko har varit hos oss från fotbollsskolan. Han är en extremt ambitiös kille och han är lugn och trygg i målet. Marko fick bra erfarenhet i UEFA Youth League förra säsongen och han har så klart också pojklandskamper. Det hade han med sig när han fick debutera tror jag.

Inte nog med att Marko Johansson fick debutera. Malmö spelade med upp till sex egna produkter samtidigt i båda matcherna mot Zalgiris. Rasmus Bengtsson, Franz Brorsson, Oscar Lewicki, och Markus Rosenberg startade i båda matcherna medan Erdal Rakip, Pawel Cibicki, Simon Kroon, Marko Johansson och Agon Mehmeti spelade olika delar av kvalmötet.

Fotboll, Allsvenskan, Kalmar - AIK

Carlgren skadad
I AIKs fall fick Oscar Linnér debutera mellan stolparna när U21-vinnaren Patrik Carlgren skadade sig i inledningen av matchen borta mot VPS Vaasa. Linnér fick en tung start när han tvingades släppa två bollar förbi sig i anslutning till halvtidsvilan, Men AIK reste sig och klarade 2-2. Linnér hyllades efteråt av tränare Andreas Alm som en framtidsman.

– Det blev skarpt läge med en gång för Oscar, säger Leif Karlsson, Sportchef för ungdomsverksamheten i AIK. Men han var mentalt förberedd. Han är en lugn och stabil person med fötterna på jorden.

Oscar Linnér kom till AIK från Djursholm inför säsongen och det är ett stort steg att ta men AIK är nöjda.
– Vi såg talangen och har skolat in honom i AIK från dag ett. Oscar har spelat i Allsvenskan även efter matchen mot VPS och har gjort det bra. Det är skönt att ha stabila och interna alternativ att fylla på med när någon ordinarie blir skadad. Oscar har alla förutsättningar att bli något bra, säger Leif Karlsson.

Både Oscar Linnér och Marko Johansson får svårt att få fortsatt speltid i respektive klubblag som det ser ut nu men sådant kan förändras snabbt, de vet de båda redan. Oavsett kommer erfarenheten de skaffat i Europaspelet och sättet de redan debuterat på hjälpa dem i deras fortsatta karriärer.

Robert Johansson / FOTO: Bildbyrån