Så här har ni inte sett Markus Rosenberg förut. Malmöanfallaren plockade upp bollen med händerna och tränade handboll med Höllvikens pojkar 15.
– Jag spelade handboll i skolan men inte med klister. Jag kastade ner i marken hela tiden, säger Rosenberg efter träningen.

 Det är Svenska Spels ungdomsinitiativ Gräsroten som sammanförde Rosenberg med handbollen. Många Allsvenska spelare gör regelbundet diverse sponsor- och marknadsuppdrag vid sidan av fotbollen under en säsong och det här var ett av de roligare enligt Rosenberg själv.
– Det känns kul att ge tillbaka. Jag kan inget om handboll mer än det jag spelade i skolan. Jag är inte van klister och kastade rakt ner i marken hela tiden, men det är kul att ställa upp, detta är roligt, säger Rosenberg.

Höllvikens 14-15-åringar blev rejält överraskade när Markus Rosenberg traskade in och ville vara med på träningen och det gick att se hur stort de tyckte att det var.
– Det är svårt att säga vad det här betyder för killarna men jag hoppas det betyder mycket. Det är bara tänka vad det skulle mena för en själv, säger Rosenberg.

– Killarna var bra, mycket bra. Det var svårt att hänga med, tyckte Rosenberg om den ovana sporten.

IMG_6404

Svenska Spel delar varje år ut 50 miljoner kronor till ungdomsidrotten genom Gräsroten. Fotbollen tog i år hem drygt 27 av dessa miljoner, varav cirka 17 gick till föreningar under Allsvenskan och Superettan.

Markus Rosenberg tycker att skillnaderna mellan sporterna är stora.
– Handboll spelas inomhus, jobbigare luft, man springer på annat sätt. Det är en hård matta och mycket annorlunda.

Även om Rosenberg inte spelat handboll själv förut så har han ganska bra koll på sporten.
– Jag har sett handboll i Tyskland när jag spelade i Werder Bremen. Jag har också spelat fotboll med Kim Andersson. Han var riktigt duktig på det också.

Rosenberg lämnade med ett budskap till handbollskillarna som går att applicera på vilken sport som helst.
– När man verkligen tror på något så är det möjligt.

Vilken förening vill du stödja? Bli föreningsfadder här.
Läs mer om Gräsrotens utbetalning här.

IMG_6410

Fakta Gräsroten:
Gräsroten är eget initiativ från Svenska Spel och som syftar till att stödja ungdomsidrotten i Sverige. Varje år lägger Svenska Spel in 50 miljoner till Gräsroten. Pengar som senare fördelas ut på registrerade klubbar med aktiva registrerade anhängare, och som är öronmärkta för ungdomsverksamheten.

Varje förening bedöms utefter hur många kunder hos Svenska Spel som blir en föreningsfadder genom att ansluta sitt spelkort till föreningen. Om man inte spelar något så bidrar man inte utan varje gång en föreningsfadder spelar hos Svenska Spel får förening poäng. Poängen avgör hur stor andel pengar som klubben får när Gräsroten en gång om året betalar ut 50 miljoner kronor till ungdomsidrotten.

2014: 271 612 personer registrerade, 6 935 klubbar, 70 idrotter
2015: 367 186 personer registrerade, 7 613 klubbar, 70 idrotter

Robert Johansson / FOTO: Bildbyrån