På en framställan från Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) har SvFF:s styrelse beslutat att ge klubbarna i Allsvenskan och Superettan möjlighet att skjuta upp de matcher som skulle ha spelats i de två första omgångarna. Det är den sena vintern och mycket besvärliga snöförhållanden som föranlett denna framställan från SEF.

Lördagens premiär mellan Halmstads BK och Helsingborgs IF kommer att få ett nytt speldatum. Planen bedöms inte vara i tillräckligt bra skick och matchen skjuts därför upp. Matchen Öster – Degerfors får ett ny spelplats. Den matchen kommer att spelas på Borås Arena söndag den 1 april kl.15:00.

Vid den första planinspektionen godkändes Örjans vall, men på onsdagen kom ett nytt besked från kommunen, som äger och förvaltar anläggningen. Besvärliga snöförhållanden och låga temperaturer har inneburit att matchen inte går att genomföra.

– Det såg ganska ljust ut i början av veckan, men det kom mycket mer snö än prognostiserat igår och därför blir inte Örjans vall spelklar tills på lördag, säger Susanne Nilsson, klubbchef i HBK, till föreningens webbplats.

Hon tillägger:

– Vi kan inte styra över detta och vi är såklart lika ledsna som våra fans. Jag har personligen verkligen sett fram emot premiären och dessutom att möta HIF. Det enda positiva är att vi kommer att få detta derby när det är lite varmare, förhoppningsvis. Det innebär i så fall en större publikanslutning än om vi hade spelat i snömodd på lördag.

Någon ny speldag är inte bestämd. Under torsdagen kommer Halmstad att ge mer information kring de biljetter som redan sålts till mötet.

När det gäller Öster – Degerfors så bedöms gräsmattan på Myresjöhus Arena inte vara i fullgott skick, och matchen kommer i stället att spelas på Borås Arena. Detta för att lagen inte lyckades enas om att flytta matchen till ett annat datum.

Samtidigt meddelar Svenska Fotbollförbundet också att avsparkstiden för finalen i Svenska Cupen flyttas till klockan 15:00 den 10 maj.