I höst spelas Northern Elite Trophy för första gången mellan lag i norra Sverige, Norge och Finland. Syftet är att akademilag i norra delarna av Norden ska får hårdare matchning och tanken är att turneringen ska bli återkommande.
– Vi hoppas att turneringen ska bli en viktig pusselbit för att utveckla elitspelare på våra breddgrader, säger Klas Nilsson, Akademichef i Skellefteå FF, en av arrangörerna.

Genom åren har det funnits relativt få elitspelare från de norra delarna av Sverige men det är något som Skellefteå FF och allsvenska Östersunds FK vill ändra på. Nu startas Northern Elite Trophy på prov för U16- och U17-lag i norra Sverige, Norge och Finland för att ge de norrländska akademierna en bättre matchning.

– Vi gör detta som ett led i att skapa en bättre matchmiljö för våra akademispelare. Tanken är att några nordnorska, nordsvenska och nordfinska akademier ska möta varandra under ett antal sammandrag under vardera säsong. Syftet är att utöka de deltagande akademierna matchkalendrar med riktigt utmanande matcher, menar Klas Nilsson.

Turneringen spelas som en pilot det första året i syfte att förankra den i första hand lokalt för de deltagande föreningarna, och börjar med ett sammandrag i Skellefteå nu i sommar där arrangörerna Skellefteå och Östersund spelar matcher mot GIF Sundsvall och finska Wasa. I höst spelas ett nytt sammandrag i Östersund där arrangörerna hoppas att ytterligare lag ska ansluta.

Skärmavbild 2017-07-07 kl. 08.06.59

Går allt bra så är förhoppningen att utöka turneringen under 2018 med ett första sammandrag i Finland runt årsskiftet, för att sedan fortsätta med ett sammandrag i Norge i månadsskiftet januari/februari. Efter det spelas ett tredje sammandrag i Skellefteå under sommaren och ett finalspel i Östersund under hösten där en inofficiell mästare koras.

– Skellefteå FF och Östersunds FK hoppas att genom Northern Elite Trophy varje år kunna kora en inofficiell arktisk mästare och att det kommer bli en viktig pusselbit för att utveckla elitspelare på våra breddgrader, avslutar Klas Nilsson.

I dagsläget har sju andra lag i Norden visat intresse för Northern Elite Trophy och tre andra svenska lag, längre söderut i Sverige, har visat intresse att ställa upp som sparringpartners i det fall att det saknas lag.

Läs mer om Northern Elite Trophy här.