Östersunds FK och AIK går vidare till nästa kvalrunda i Europa League, men för IFK Norrköping är Europa-äventyret över för i år.

Östersunds FK hade med sig ett starkt 2-0-resultat från första mötet med turkiska storklubben Galatasaray. Returen i Istanbul blev betydligt tuffare, men ÖFK stod pall och kunde gå till halvtidsvila med 0-0.

I den andra halvleken fälldes Saman Ghoddos i motståndarnas straffområde av målvakten Fernando Muslera i den 59:e minuten. Brwa Nouri klev fram och sköt in straffen fram till 1-0 för Östersund, vilket då betydde att Galatasaray behövde göra fyra mål för att gå vidare.

De gjorde ett. Kort efter ledningsmålet lyckades Ahmet Calik styra in 1-1 från nära håll, men närmare än så kom inte hemmalaget utan Östersund går vidare till nästa omgång. Där väntar Fola Esch från Luxemburg.

AIK hade 0-0 med sig från första mötet med FK Zeljeznicar från Bosnien-Hercegovina. I returen på hemmaplan brände AIK flera bra lägen att ta ledningen i den första halvleken, men väl i den andra behövde man inte vänta länge på utdelning.

I den 48:e minuten dök nämligen lagkaptenen Nils-Eric Johansson upp på bortre stolpen och nickade in 1-0 för AIK. Zeljeznicar var ytterst nära att utjämna med kvarten kvar, men Jesper Nyholm stod rätt framför mål och nickade utan när målvakten Oscar Linnér var överspelad. I slutet av matchen kunde sedan Henok Goitom fastställa slutresultatet 2-0 med en läcker klack.

– Vi skapar bra frilägen i första halvlek och ska egentligen leda den här matchen. I halvtid snackar vi om att hålla samma koncentration men även för att gå för seger, säger Goitom i Viasat Sport Premium efter matchen.

För AIK:s del väntar nu dubbelmöte med portugisiska Braga i den tredje kvalrundan.

Enda svenska laget som inte gick vidare ikväll var IFK Norrköping, som föll på straffar borta mot FK Trakai från Litauen. Trakai gick upp i en 2-0-ledning i halvtid efter två skickliga avslut av Maksim Maksimov, och hemmalaget hade sedan flera bra lägen att sätta trean men utan att lyckas.

Istället kunde Simon Skrabb dyka upp i slutminuterna och sätta 2-1 från nära håll – ett resultat som tog dubbelmötet till förlängning. Efter att de båda förlängningskvartarna slutat mållöst väntade straffsparksavgörande, där Trakai till slut vann med 5-3.