Två miljoner åskådare. En siffra Allsvenskan länge drömt om att komma upp i. När Gefle mötte IFK Norrköping blev den totalsiffran verklighet.
– En ny milstolpe för Allsvenskan, säger Ola Rydén, Liga- och Evenemangsansvarig på Svensk Elitfotboll.

Intresset för årets Allsvenska har aldrig varit större. Aldrig tidigare har Allsvenskan passerat två miljoner åskådare, och när det väl sker är det med fyra och en halv omgång kvar att spela. En fantastisk bedrift, och säsongen är ännu inte heller slut.
– Två miljoner åskådare är fantastiskt, en drömgräns är nådd. Men fortfarande har vi många publikfester kvar i årets serie och många rafflande matcher ska spelas innan medaljerna delas ut, fortsätter Ola Rydén.

De senaste åren har Allsvenskan lockat mellan 1.7 och 1.8 miljoner åskådare men aldrig har fler sett matcherna på plats än vad de gjort säsongen 1957/1958 då Allsvenskan hade 1 956 042 åskådare totalt. Inte förrän nu vill säga.
– Det året var speciellt på grund av serieomläggningen, säger Ola Rydén. Då spelades 1.5 säsonger á 33 omgångar för att komma i fas så att de kunde gå över till vår-höst 1959. Samma spelkalender som vi har i dag.

I år raderades det gamla rekordet på 1 956 042 redan efter omgång 25 då totalt 1 961 664 åskådare sett  Allsvenskan, och i omgången efter passerades alltså två miljonersvallen. 2015 års säsong har verkligen slått alla förväntningar. En klar majoritet av alla Allsvenska lag har ökat sina hemmasnitt under året och det är svårt att säga att det inte är mer populärt än någonsin att gå och titta på Allsvenskan. På Svensk Elitfotboll är man inte förvånade över att rekordet slås.
– Inför denna säsongen hade vi stora förhoppningar på att kunna slå rekordet. Ser man på lagen som är i serien och att vi bland annat skulle få ytterligare fyra derbyn i Stockholm så fanns det all anledning att tro på rekord. Vilka lag som är i allsvenskan påverkar oerhört mycket, menar Ola Rydén.

Året efter tidigare rekordsäsongen 57/58 slogs ett annat rekord när publiksnittet per match överskred 13 000 åskådare. Det kommer man inte slå i år. Däremot finns hopp om att nå ett snitt på över 10 000 åskådare. Allsvenskan har varit över 10 000 åskådare per match 20 gånger tidigare men detta skulle i så fall vara första gången i en serie på 16 lag.
– 1959 var året efter hemma-VM då Sverige kom tvåa och ett snitt på 13 000 är fantastiskt bra. Samtidigt var det färre lag med i Allsvenskan då. I år fanns det många som spekulerade att vi kunde nå 10 000 i snitt, något som aldrig hänt i 16-lagsserie, och det hoppet lever fortfarande, säger Ola Rydén.

Robert Johansson