Det blev ingen svensk totalseger i de Skandinaviska mästerskapen för U19 men turneringen har varit en framgång ändå.
– Det har varit en jätteframgång. Det finns ett behov av den här formen av utbyte. Våra klubbar håller hög klass, därför är det kul att se att det är jämna matcher, säger Stefan Lundin, Sportdirektör i Svensk Elitfotboll.

För svensk del blev turneringen inte som hoppats. Elfsborg blev bästa svenska lag på en fjärde plats när norska Vålerenga blev för svåra i match om tredje pris. Malmö ryckte upp sig sista dagen och slutade femma efter klara 4-1 på Odense men känslan är att det fanns mer att ge tidigare i turneringen. Brommapojkarna gick på knäna och slutade som jumbo i turneringen. Den sista dagen blev det förlust med 4-2 mot Molde. Stefan Lundin ger de svenska lagen godkänt, men inte mer.
– Det känns som vi har en del att jobba på. Vi har trott att vi har varit bra så det finns all anledning att se att det finns en del att jobba med, menar Stefan Lundin. Lagen borde ta det här som det viktigaste på hela säsongen.

Finalen spelades mellan norska Rosenborg och danska Midtjylland. Två lag som båda spelar i UEFA Youth League, precis som både Elfsborg och Malmö gjorde förra säsongen. Båda lagen har dessutom stått för imponerande insatser. Rosenborg har slagit ut AIK och serbiska Cukaricki medan Midtjylland besegrat både Anderlecht och Málaga. I finalen drog Midtjylland det längsta strået när de vann med 2-0.
– Det är ingen tillfällighet att Rosenborg och Midtjylland gått långt i UEFA Youth League. Spelarna som är här håller väldigt hög klass. Jag tror att det här samarbetet som gjort att den här turneringen spelas kan höja den internationella kompetensen ytterligare.

Midtjyllands anfallare Jakup Ludvig Thomsen var nöjd med både turneringssegern och med turneringen i sig.
– Det är en bra idé med den här turneringen. Vi får möta andra skandinaviska lag och se deras kvalité. De spelar alla lite annorlunda mot för de andra lagen i Danmark.

Den Skandinaviska U19-turneringen spelades för första gången och förhoppningen är en ny turnering även nästa säsong. Alla matcher spelades i Prioritet Serneke Arena i Göteborg.

Resultat finaldagen av den Skandinaviska U19-turneringen:
Plats 7-8 BP – Molde 2-4
Plats 5-6 Malmö – Odense 4-1
FINAL Midtjylland – Rosenborg 2-0
Plats 3-4 Vålerenga – Elfsborg 2-1

Slutställning:
1. Midtjylland (DEN)
2. Rosenborg (NOR)
3. Vålerenga (NOR)
4. Elfsborg (SWE)
5. Malmö (SWE)
6. Odense (DEN)
7. Molde (NOR)
8. Brommapojkarna (SWE)

Läs mer om turneringen på Svenska Spel Tipselit.

Fakta Svenska Spel Tipselit:
Svenska Spel Tipselit är ett mer än 20-årigt samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger.

Läs mer på tipselit.se

FOTO: Tobias Andersson/Bluewhitephoto.se