Planeringen av hur Allsvenskan och Superettan spelas 2014 är i sitt slutskede. Före jul ska spelordningen för landets två högsta herrserier vara klar. Slutförslaget för Allsvenskan är just nu ute hos klubbarna. Superettans schema är på väg till klubbarna. En del av innehållet har läckt ut i förväg, men det skedde under planeringsarbetet. Ändringar kommer att ske från det förslaget.

 

Text: Lennart Tidman, Textbyrån MLT / Foto: Bildbyrån

 

Det är en omfattande process som ligger bakom utformningen av spelprogrammen.

– Det börjar med att Svenska Fotbollförbundet tar in önskemål från klubbarna där de till exempel talar om när arenorna är lediga och om det finns arrangemang som kolliderar på arenorna eller i stan. Utifrån detta gör förbundet en lottningsmall. Allt sker i tätt samarbete med SEF, berättar Ola Rydén, Liga och evenemangsansvarig på Föreningen Svensk Elitfotboll.

 

Innan det preliminära förslaget går ut till klubbarna hålls ytterligare möten.

– Polisen och våra allsvenska rättighetsinnehavare för tv, i detta fallet C More och Sveriges Television för fotbollskväll, samt för Svenska Spel, ska lämna sina önskemål. Alla ska passa in speldagarna i sina scheman, säger Ola Rydén.

 

Alla synpunkter ska vägas in.

– Därefter går förslaget ut till klubbarna som får lämna önskemål igen och sedan kallas alla till ett spelordningsmöte. För de Allsvenska klubbarna hölls det på måndagskvällen och för Superettan hålls det i dag, onsdag.

 

Just nu sliter alltså SEF och fotbollförbundet med att försöka väga ihop klubbarnas behov med polisens säkerhetsaspekter, tv-bolagens tablåer och Svenska Spels önskemål. I slutet av den här veckan räknar man med att det ska vara klart. Beslutet kommer att offentliggöras samtidigt på SEF:s och Svenska Fotbollförbundets hemsidor. Då offentliggör C More även matchdagar och tider för de första omgångarnas tv-sändningar.

 

– Det som blir klart nu är de första tolv omgångarna som spelas före VM-uppehållet. Det beror på att vi ännu inte vet vilket som blir det sista laget som blir klart för att spela i Europa eftersom Svenska Cupen inte avgörs förrän den 18 maj. Ungefär då får vi också veta om Sverige får en extraplats när fair play-poängen räknas ihop. Spelschemat måste anpassas efter UEFA:s speldagar i kvalet till Europa League och Champions League, säger Ola Rydén.

I slutet av maj hålls det därför ett nytt spelordningsmöte som bestämmer omgångarna 13–19.

– De sista tio omgångarna blir klara lite senare för att tv-bolagen ska få en chans att lämna in sina önskemål när man vet vilka lag som är indragna i toppstriden i höst.