Svensk Elitfotboll har samarbetat med Spiideo sedan 2017 och systemet har kommit att bli en naturlig del i det dagliga arbetet med videoanalys och spelarutveckling för klubbarna i Allsvenskan och Superettan. Inför säsongen 2024 utökas samarbetet till att även omfatta lagen i P19- och P17 Allsvenskan.

– Att arbeta med videoanalys har blivit och fortsätter bli en allt viktigare del av akademiernas vardag. Det har funnits en stor efterfrågan på en central videoplattform på akademisidan och vi är väldigt glada över att det utökade samarbetet med Spiideo ger oss just de möjligheterna, säger Svante Samuelsson, sportchef på Svensk Elitfotboll.

Videoplattformen Spiideo Perform kommer under 2024 att innehålla en så kallad League Exchange för P19- och P17 Allsvenskan vilket innebär att tekniken blir tillgänglig även på akademisidan. Det möjliggör för klubbarna att kunna titta på videoklipp från matcherna i de respektive serierna via en molntjänst. Alla matchsituationer taggas med hjälp av Spiideo’s AutoData, så att tränare kan ta fram statistik och matchklipp i realtid för både taktiska justeringar samt spelarutveckling.

– De svenska akademierna är avgörande för att svensk fotboll ska fortsätta utvecklas i en positiv riktning och vi är glada över att kunna erbjuda lagen i P19- och P17 Allsvenskan samma möjligheter och förutsättningar för ett effektivt analysarbete som finns i Superettan och Allsvenskan, säger Patrik Olsson, VD och medgrundare på Spiideo.

Spiideos system är uppbyggt på så sätt att deras kameror täcker matchplanen från flera vinklar. Med hjälp av AI-teknologi spelar kamerorna automatiskt in en match eller en träning, och tränarteamet kan i realtid titta på olika sekvenser eller positioneringar från olika vinklar av planen på sin dator eller surfplatta. De rörliga bilderna går att zooma in, eller ut, och det går att pausa, spela tillbaka eller göra utklipp – och sedan direkt hoppa tillbaka till nutid när man önskar.

– Vi är mycket glada och stolta över vårt utökade samarbete med SEF. Redan idag ligger Allvenskan och Superettan i framkant i världen från ett  teknologiperspektiv, med automatiserad video för analys från alla matcher. Att SEF väljer att ge akademierna samma förutsättningar skapar fantastiska möjligheter för svensk fotbolls framtid. Kombinationen med video och data är nyckeln till att både analysera prestation och driva utveckling hos både spelare och tränare, fortsätter Patrik Olsson på Spiideo.

Inför säsongen 2022 inledde Spiideo även samarbete med Elitfotboll Dam (EFD) vilket innebär att deras kameror numera även finns installerade på samtliga arenor i OBOS Damallsvenskan. Inom den svenska fotbollen omfattas därmed eliten både på herr- och damsidan, samt numera även akademierna och klubbarna i P19- och P17 Allsvenskan, av samarbetet med Spiideo.

För mer information, kontakta:

Svante Samuelsson
Sportchef, Svensk Elitfotboll
svante.samuelsson@svenskelitfotboll.se
+46 70-688 70 77

Niklas Bergdahl
Product Marketing Director, Spiideo
+46 76-033 30 30
niklas.bergdahl@spiideo.com