Att utveckla svensk ungdomsfotboll via så kallade akademier är numera inte bara en angelägenhet för SEF-klubbarna. Detta kunde sportchefen i SEF, Stefan Lundin, slå fast när han summerade antalet intressenter sedan så kallade workshops genomförts i Göteborg, Malmö och Norrköping.

 

Text: Stig Hagberg, Textbyrån MLT / Foto: Bildbyrån

 

– Det var hela 51 klubbar som deltog, berättar en mycket belåten Stefan Lundin.

Ett utfall som innebar att 19 föreningar utanför SEF fanns med och förklarade att de är mycket intresserade av att få sin verksamhet certifierad efter samma mått och steg, som gäller för de 32 SEF-klubbarna.

 

Trots glädjen över en breddad akademiverksamhet vill emellertid Stefan Lundin påpeka att allt inte är fritt från orosmoln.

 

– Engelska ligaklubbar satsar en summa, uppåt en miljard, i sin akademiverksamhet. Men sin starka ekonomi utgör de en svår konkurrent till oss, säger han.

 

SEF:s sportchef har tidigare uttalat bekymmer över att alltför unga talanger sökt sig utomlands för att, som de ofta uttrycker det, ”bli proffs på riktigt”.

 

– Det är önskvärt att spelarna inte flyttar till utlandet innan de fyllt 20 år. Ambitionen ska vara ”först Allsvenskan och sedan utlandet”, säger Stefan Lundin.

 

Stefan Lundins upprepade välmening, sprungen ur kunskap och erfarenhet är inte att avsedd att dämpa den glädje han känner över att allt fler klubbar utanför SEF tar upp akademiverksamheten och vill få den betygsatt. Han vill bara påminna om att en för tidig flytt utanför Sveriges gränser inte alltså blir så lycklig.