Svenska Cupen har spelats på många olika sätt sedan starten 1941. Med minst sagt blandad framgång. Den senaste varianten, med inledande gruppspel, har emellertid vunnit de flestas gehör.

­– Det har fungerat alldeles utmärkt. Vi kan konstatera att det varit ett stort intresse, inte minst för gruppspelsmatcherna, säger ordföranden i Svenska Fotbollförbundets Tävlingskommitté, Gerhard Sager.

Text: Michael Ljungberg, Textbyrån MLT / Foto: Joel Marklund – Bildbyrån

Gerhard Sager påpekar:

– Vi har uppnått det vi främst ville, nämligen tävlingsfotboll i mars månad.

I ”nya” Svenska Cupen deltar de 32 elitlagen från Allsvenskan och Superettan, plus 64 lag från lägre divisioner som utses av respektive distriktsförbund.

I första omgången med de 64 ”distriktslagen” är spelordningen geografisk, där lagen från lägre serie har hemmaplan. De 32 segrarna går vidare till omgång två, där de lottas mot de 32 lagen från Allsvenskan och Superettan. Distriktslagen har favör av hemmaplan.

 

En allmän status höjning

Den tredje omgången avgörs med gruppspel (åtta fyralagsgrupper). Gruppsegrarna avancerar till kvartsfinal. Lottningen är fri, men de fyra bästa gruppsegrarna får spela på hemmaplan. Semifinalerna lottas helt fritt. Därefter är det finalklart, och i den första upplagan besegrade IFK Göteborg efter förlängning och straffsparkar på den nya nationalarenan Friends Arena i Solna inför nästan 22.000 åskådare.

Vilket får betecknas som mycket bra.

– Ja, vi kan tala om en allmän statushöjning av cupen. Det märker vi både i media och på publiksiffrorna. Faktiskt på alla sätt, säger Gerhard Sager.

Att elitklubbarna får möta de så kallade breddklubbarna är ju något av charmen med cupturneringar. Det uppnår man per automatik med den här varianten.

– Ja, så är det. Även Sveriges Televisions satsning är väsentlig i sammanhanget. De har verkligen ställt upp, vilket bidrar till den här positiva synen på cupen, säger Gerhard Sager.

När dagens hett emotsedda final nu lagts till handlingarna börjar arbetet med nästa Svenska Cupen, med final om ganska exakt ett år.

 

”Går definitivt vidare”

– Vi ska definitivt gå vidare med det här formatet. Gruppspelet ska vi dock putsa på lite grann. Det var några saker där som inte var så bra. Bland annat hade några av elitklubbarna bokat in annat under de sista omgångarna. Därför blev det inte gemensam matchtid, som det ju ska vara när det hela ska avgöras. Så det ska vi se till att det blir i nästa säsongs cupturnering, säger Gerhard Sager.

Svenska Fotbollförbundets Tävlingskommittés ordförande betonar därmed vikten av att inte kunna spela på andras resultat utan uppnår optimal, sportslig, rättvisa.

BB081205LS060
Gerhard Sager, SvFF
mellanrum