I år får supportrarna för första gången ett eget pris att dela ut på Allsvenskans Stora Pris. Det är priset till Årets bortasektion som kommer att röstas fram av 16 allsvenska lags supportrar, SLO:er och säkerhetsansvariga.
Att svensk fotboll kommit så pass långt att man lyfter värdet och vikten av bortasupportrars betydelse som en del av Allsvenskans Stora Pris är fantastiskt, säger Sofia Bohlin, ordförande i Svenska Fotbollssuppoterunionen (SFSU).

Priset till Årets bortasektion går till den förening som på bästa sätt tagit hand om motståndarlagets gäster, med fokus på service, säkerhet, mottagande och gästvänlighet.

Inför säsongen 2017 tog SFSU fram ett dokument för att förbättra bortasektionerna i svensk fotboll. Syftet var att hjälpa klubbarna öka bortaresandet, och därigenom bidra till högre publiksiffror och ännu bättre stämning på våra elitarenor. Som en del av detta vill nu supportrarna själva visa sin uppskattning till den förening som bäst tagit emot sina gäster från motståndarlaget.

– Det är med stor glädje och stolthet som jag ser på utvecklingen som skett från att vara en diskussionsfråga vid SFSU:s årsmöte till att bli ett pris, en utmärkelse att känna stor stolthet över. För SFSU är detta en självklar utveckling då fotbollen är så mycket mer än vad som sker på plan, fotbollen är också den kraftfulla rörelsen som engagerar och aktiverar miljoner människor utanför planen, säger Sofia Bohlin.

För Svensk Elitfotbolls del så är det ingen tvekan att släppa in supportrarna med ett eget pris till branschens egen säsongsavslutning som Allsvenskans Stora Pris är.

– Supporterskapet och stämningen som supportrarna skapar är en tydlig framgångsfaktor för svensk fotboll. Det är en självklarhet att få erbjuda dessa representanter möjligheten att prisa den förening som varit mest utmärkande kring service, säkerhet, mottagande och gästvänlighet. Generellt är klubbarna långt fram i dessa frågor, inte minst sedan införandet av SLO-funktionen som varit en succé, både för våra supportrar och våra klubbar. Priset är ett ytterligare steg för att nå ännu större bortaföljen, ännu bättre stämning och att nå fler nöjda besökare på våra arenor, säger Kaveh Sarvari, ansvarig för evenemangsutveckling på Svensk Elitfotboll.

Allsvenskans Stora Pris går av stapeln den 7 november på Quality Hotel Friends och går att titta på i direktsändning i C More och TV12 mellan 19:30-21:00.