Idrottare tillhör en riskgrupp för att utveckla spelproblem, och män i åldern 18-24 är särskilt utsatta. Onsdag den 7 september startar därför en landsomfattande turné där 32 fotbollsklubbar utbildas i hur spelproblem kan förebyggas. Utbildningen är framtagen i samarbete mellan Svenska Spel, Svensk Elitfotboll och Elitfotboll Dam.

En rad damallsvenska klubbar har redan börjat genomgå utbildningen med positiv respons och bra diskussioner. Nu är det spelare och ledare i klubbarna i Allsvenskan och Superettans tur.

Det är Anders Wikström, Svensk Elitfotbolls och Svenska Spels gemensamma resurs mot matchfixing, som håller i utbildningen för att förebygga spelproblem. Första stopp på turnén är Gavlevallen i Gävle.  Gefle IF:s spelartrupp får en utbildning i hur man känner igen om man, eller andra en ens närhet, har spelproblem samt hur spelproblem i förlängningen kan riskera att leda till matchfixning.

– Som idrottare, tränare eller ledare tillhör man en riskgrupp för att utveckla spelproblem. Utbildningen för att förebygga spelproblem kan hjälpa dig att känna igen tecken på detta. Du kommer också få veta vilken hjälp som finns att få om du själv, eller någon du känner, har utvecklat ett spelproblem eller riskerar att göra det, säger Anders Wikström, Svensk Elitfotbolls och Svenska Spels gemensamma resurs mot matchfixning.

– Vi är mycket glada att utbildningen för Damallsvenskans spelare i att förebygga spelproblem redan har tagits emot så positivt av Elitfotboll Dam och spelarna. Nu ser vi fram emot resultaten från utbildningen i Allsvenskan och Superettan. Faller detta väl ut så kan vi eventuellt fortsätta utbildningen inom fotbollen, alla division 1, 2, 3 klubbar och så vidare och inom fler idrotter, säger Zenita Strandänger, Spelansvar & Hållbarhet, Svenska Spel.

Spelare och ledare i de övriga lagen i Allsvenskan och Superettan kommer att genomgå utbildningen för att förebygga spelproblem fortlöpande under hösten.