Svensk fotboll attackerades i går kväll på matchen mellan Hammarby och GAIS. Det var inte fotbollssupportrar, det var inte fans. Supportrar stöttar, liksom fans. Detta var ett angrepp från individer som vi inte vill ha på våra läktare. Kalla dem gärna arenaterrorister, för det är vad de är.

 

Foto: Bildbyrån (Bilden har inget samband med matchen mellan Hammarby – GAIS)

 

De miljontals riktiga fans och supportrar som går på våra matcher drabbas av den skräck och terror dessa personer sprider. Även fotbollen och lagen drabbas. Nu är det nog. Måttet är rågat.

 

Att se de skräckslagna barn och ungdomar som hamnade mitt i detta kaos gör oss bestörta och förtvivlade. Svensk fotboll har via Svenska Fotbollförbundet (SvFF), Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) och våra klubbars arbete kommit en lång bit på väg för att skapa en bra stämning på läktarna och en säker miljö dit vi vill ta våra barn och vänner. Vi har närmat oss våra fans via Sveriges Förenade Supporterunion (SFSU) och via det arbete våra supporteransvariga gör på klubbarna.

 

Så händer detta. Att vi kommit lång väg är inte samma sak som att vi är i mål… Allt arbete raserades sekundsnabbt av ett femtiotal ligister som målmedvetet förvandlar en fantastisk match till något helt annat. Likt pirater kapar de matchen för sina egna ändamål. Vi ser detta på fotboll, vi ser det i Husby och vi ser det i samband med olika offentliga sammanhang.

 

Nu är det nog. Fotbollen sluter nu leden. Ingen skall behöva vara rädd för att gå på fotboll

 

Våra fans skapar stämning på läktarna, stöttar sina lag och har absolut ingenting med detta att göra. Vi värnar om våra fans och vill understryka att de riktiga fansen är vår viktigaste tillgång.

 

Det handlar om att skilja ut dem som har annan agenda. De få som skapar allt detta gömmer sig tyvärr i leden bland de riktiga fansen. Vi behöver skilja ut de som inte vill bete sig på det sätt vi kräver. De som inte vill stötta fotbollen och sitt lag. Både vi och våra fans måste ta kraftfullt avstånd från dessa individers beteende, och aktivt agera för att visa att detta är fullständigt oacceptabelt.

 

Tony Ernst, ordförande i SFSU, ställer sig helt bakom SEF och SvFF i att våldet inte har någon som helst plats på de svenska fotbollsarenorna. ”Det ska vara säkert att gå på svensk fotboll, alla ska vara välkomna. Såväl de stora, elektriskt laddade klackarna som barnfamiljerna med nästa generations supportrar. Vi ska ta vara på den supporterrörelse av högsta europeiska klass som vi de facto har. Men vi organiserade supportrar måste också ta vårt ansvar och våga stå för vilken supporterkultur vi vill ha. Alla är välkomna på svensk fotboll, så länge man inte slåss”.

 

Vi är på rätt väg. Det skall understrykas. Händelsen i går är ett tragiskt undantag, inte regel. Men det måste upphöra helt. Vi och våra fans måste gemensamt hjälpas åt att dra gränsen, och vi har ett stort behov av att samarbeta med polis och sociala myndigheter för att lösa dessa angrepp.

 

För angripna är vi. Vi sluter nu våra led, vi kommer att kraftfullt agera för att ta vår del av ansvaret för arenasäkerheten. SvFF, SEF, Elitklubbarna och SFSU står sida vid sida. Utöver det behöver vi hjälp av samhällets krafter för att rida ut det angrepp vi är utsatta för, eftersom detta problem sträcker sig långt utanför fotbollens värld också.

 

Ingen bank kan ensamma lösa frågan om rånare, men man kan förebygga mycket. Samma sak gäller för oss. Nu är det nog. Att låta arenaterroristerna vinna är inte ett alternativ.

 

Stockholm 2013-09-20

 

Karl-Erik Nilsson                                          Lars-Christer Olsson              

Ordförande                                                  Ordförande

Svenska Fotbollförbundet                           Svensk Elitfotboll