Den över 130 sidor långa rapporten som visar nästan allt som framkommit under vinterns Certifieringsbesök för säsongen 2017 är klar. Rapporten visar bland annat att de medverkande klubbarna i Tipselitnätverket tillsammans utbildat över 800 idag aktiva fotbollsspelare på elitnivå.
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med 12 miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll. Pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut enligt ett certifieringssystem bland de deltagande 62 klubbarna.
Certifieringen görs varje år med syfte att bland annat kvalitetssäkra klubbarnas arbete med spelarutveckling i åldern 8-19 år och identifiera klubbarnas egna utvecklingsområden. Besöken görs efter avslutad säsong och tanken är i första hand att de deltagande klubbarna ska kunna jämföra sina egna resultat mot sig själva år efter år, snarare än att ranka klubbarna sinsemellan. Varje certifieringsbesök fokuserar på åtta olika verksamhetsområden som spelarutveckling, tränar- och ledarorganisation och exempelvis föreningens samarbete med andra föreningar.
2017 års Tipselitrapport, som är gjord av Svensk Elitfotboll, visar att 803 idag aktiva fotbollsspelare på elitnivå fått sin utbildning inom ramarna för Tipselit. 636 av dessa spelade 2017 i Allsvenskan eller Superettan vilket motsvarar cirka 80% av alla spelare i Sveriges två högsta serier. 83 av spelarna har gjort a-landskamper, varav 39 stycken för andra landslag än det svenska.
Brommapojkarna får flest poäng av samtliga föreningar och har också utbildat flest spelare till eliten, 64 stycken. Tio klubbar har maximala fem stjärnor och i snitt har varje klubb utbildat 12.9 elitspelare. Räknar man bort antalet aktiva spelare som klubbarna har fostrat och bara tittar på de andra verksamhetsområdena så har Hammarby och IFK Göteborg flest poäng, vilket tyder på att de idag har bäst förutsättningar för talangutveckling.
Rapporten avslutas även med en genomgång klubb för klubb och skillnaden i poäng mellan 2014-2017 för den aktuella klubben.