Svensk fotboll vill stegvis, på ett tryggt och säkert sätt, kunna välkomna publiken tillbaka till arenorna. Det gemensamma förslaget är att publiken måste anpassas utifrån arenans och evenemangets förutsättningar. Något som många andra länder i Europa jobbar med.

Svenska Fotbollförbundet har sedan tidigare lämnat in ett remissvar i publikfrågan, skrivet tillsammans med Svensk Elitfotboll och Elitfotboll Dam, innehållandes fotbollens gemensamma ståndpunkt att arenans maxkapacitet får avgöra hur mycket publik som släpps in.

I dagarna höll Malmö FF en egen presskonferens där klubben säger att de skulle klara av att välkomna 5500 åskådare på ett säkert sätt till Eleda Stadion.

Ute på kontinenten börjar ligorna att starta upp säsongen 2020/2021. Tyska Bundesliga har med anledning av de olika tyska regionernas restriktioner gett vissa klubbar tillåtelse att ta in publik. Det möjliggör för RB Leipzig att välkomna 8500 åskådare till sin arena, och Hertha Berlin att ta emot 5000 åskådare.

I Schweiz kommer fotbolls- och ishockeyklubbar att tillåtas att fylla sina arenor till 2/3 från och med den 1 oktober. Varje åskådare måste sitta på sin tilldelade plats, ståplats är inte tillåtet och bortasupportrar är i den här fasen inte tillåtna. De nya reglerna gör att Young Boys och Basel vardera kan sälja 20 000 biljetter per match.

I Sverige kommer publik att tillåtas från den 1 oktober men Regeringen har ännu inte meddelat hur många åskådare som idrotten får välkomna tillbaka.