I slutet av februari genomfördes den andra och sista utbildningsveckan i den utbildning som Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollförbundet årligen håller i för nytillträdda säkerhetsansvariga inom den svenska elitfotbollen. 15 deltagare deltog i utbildningen som genomfördes på Bosön Idrottscenter.

Deltagarna, som tillsammans representerade 11 av landets 32 elitklubbar, fick under de två veckorna genomgå en heltäckande utbildning som omfattade allt från att arrangera säkra och trygga arrangemang till kris- och mediahantering. Precis som tidigare år var utbildningen uppdelad i två steg med en utbildningsvecka i januari och en i februari.

– Det är sextonde året som utbildningen genomförs och innehållet utvecklas för varje år som går. Fotbollen är unik på så sätt att vi är den enda sporten i Sverige som har en så gedigen säkerhetsutbildning och upplägget är unikt även i en europeisk kontext, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll och ansvarig för säkerhetsutbildningen.

Utbildningen är en viktig del i Svensk Elitfotbolls arbete för att ge klubbarna rätt förutsättningar när det kommer till säkerhetsarbetet. Efter genomförd utbildning är ambitionen att deltagarna ska vara fullt rustade för att hantera och förebygga olika situationer som kan uppstå i samband med elitfotbollsevenemang.

– Jag är väldigt nöjd med Säkerhetsutbildningen som SEF anordnade. Många bra föreläsare och bra upplägg av arrangören. Jag har länge önskat att få gå den här utbildningen för att få fler verktyg och bättre förutsättningar att göra ett bra jobb, säger Anna Bengtsson som jobbar med evenemang och säkerhet i Djurgårdens IF.

Utöver Svensk Elitfotboll har även Svenska Fotbollförbundet (SvFF) en central del i elitklubbarnas säkerhetsutbildning. Även Polismyndigheten är involverade i utbildningen vilket bidrar till att göra de övningar och rollspel som ingår i utbildningen så autentiska som möjligt.

– I min yrkesroll framöver kommer jag kunna ha bra utbyte av utbildningen men framför allt vill jag lyfta att vi alla som är med får möjligheten att knyta nya kontakter inom branschen och att vi kan dra nytta av varandras erfarenheter, avslutar Anna Bengtsson.