Krönikören Mattias Larsson ställde i söndags en berättigad fråga i Expressen: ”Det är inte utan att man undrar vad som händer när Markus Rosenberg hittar formen.”

Bakgrunden hittar vi i Malmö FF:s och den hete hemvändaren Markus Rosenbergs fina start på säsongen.

1) 3–0 hemma mot Falkenberg i en annars något stapplande premiär med passningspoäng till Markus på Simon Therns båda mål, 2–0 och 3–0.

2) 3–0 borta mot IFK Göteborg, där Markus i ett väggspel med Miiko Albornoz är med i uppbyggnaden till Guillermo Molins 1–0-mål. Där Markus hämtar bollen djupt och håller undan ett par motståndare innan han med en genial passning mellan IFK-backarna Gustav Svensson och Magnus Bjärsmyr friställer Guillermo Molins som fri med John Alvbåge kan chippa in bollen till 2–0. Där Markus till sist får göra sitt första allsvenska mål sedan 2005, sitt första efter återkomsten till Sverige, framspelad av Magnus Eriksson.

3) 1–0 hemma mot Gefle, där Markus ur en svår vinkel nickar in matchens enda mål på Guillermo Molins hårda pannprecisa inlägg.

Två mål. Tre assist. På tre matcher.

Och då är han definitivt inte på topp än. En Markus Rosenberg i form missar inte så många upplagda lägen som han gjorde mot Gefle. Markus är också den spelare som skjutit flitigast under Allsvenskans tre första omgångar: 13 avslut mot 11 för tvåan Nabil Bahoul, AIK och 9 för trean Måns Söderqvist, Kalmar.

Dessutom har Markus Rosenbergs uppladdning inför säsongen knappast varit den bästa. Inte bara på grund av den hastiga övergången från West Bromwich utan han har också under den korta förberedelsetiden på knappt två månader drabbats av två skador: en baksida lår och en knäskål.

”Knät inte 100 än…”

NYHETSBREVET får tag på Markus tisdag kväll när han sitter i bussen på väg till onsdagens bortamatch mot Örebro. Ett våldsamt liv är det i bussen, det är knappt man hör vad Markus säger, och jag minns en sanning från min egen aktiva tid för 50 år sen: ”Stämningen i en buss kommer alltid bakifrån!”

– Exakt! säger Markus i bussbruset. Så är det fortfarande.

Annars är utgångsfrågan den klassiska: Hur känns det efter den här fina starten?

– Toppen! Framförallt för att laget tagit full pott. Och personligen känner jag också att det går bättre och bättre. Lårskadan är läkt men knät är väl inte 100-procentigt än. Jag är inte så gammal, och jag har fortfarande mycket att ge.

Markus Rosenberg har aldrig vunnit ett stort mästerskap. Han var tvåa med MFF 2002, han var tvåa med Halmstad BK 2004 två poäng bakom det MFF som då lånat ut honom, han var tvåa med Ajax 2007 när man slutade på samma poäng som PSV Eindhoven, han var tvåa med Werder Bremen 2008 även om det var hela tio poäng bakom mästarna Bayern München.

Är det inte dags då för en ligatitel?

– Jo, det är dags för en ligatitel. Men för mej handlar det fortfarande mest om att få matchträning. Jag behöver matcher. Det var därför jag hade så bråttom från England. I West Bromwich hade jag spelat sex matcher från start på en och en halv säsong…

– Det närmaste jag kommit ett guld var med Halmstad. Vi hade chansen i sista matchen men spelade oavgjort och kom två poäng efter – Malmö…

”Den eviga tvåan”, alltså?

– Hittills, ja. Det är svårt nog för ett lag att vinna två år i rad, som vi i MFF nu försöker göra, så förhoppningsvis drar jag inte med mej det hem.

Ingen ligatitel alltså, däremot har han så mycket större erfarenhet utifrån Europa än alla andra i MFF:s trupp.

Ajax i Holland – Werder Bremen i Tyskland – Racing Santander i Spanien – West Bromwich i England…

Så är Markus Rosenberg också under 2000-talet Sveriges näst bäste målskytt i Europas fem största ligor (La Liga, Serie A, Premier League, Ligue 1 och Bundesliga) med 49 fullträffar. Bara Zlatan Ibrahimovic är bättre.

”Vi slog Inter och Real”

För att inte tala om hans erfarenhet av Champions League. Om skillnaden av att spela hemma och spela borta säger han:

– Det är något man måste uppleva. Med Werder Bremen slog vi både Inter och Real Madrid hemma, men borta hade vi inte en chans. Det där handlar om självförtroende och det är sånt vi måste jobba med i MFF om vi ska ha något att hämta internationellt.

– Jag minns när jag kom till Nou Camp med Racing Santaner för att möta Barcelona. Efter fem minuter tittade jag på matchklockan och tänkte. ”Fy fan, ta mej härifrån så fort det bara går!” Det är så det ska kännas att komma till Swedbank stadion och möta Malmö FF.

Nästan allt är förändrat i Malmö sedan Markus lämnade klubb och stad 2005. Ny arena, nya spelare, ny tränare. Så får också han en ny roll bland alla dom unga.

– Ja, jag får väl bli lite pappa till dom, och lite erfarenhet bör jag nog kunna bidra med, säger han.

Bra har det i alla fall börjat.

Och det är som sagt inte utan att man undrar vad som händer när Markus Rosenberg hittar formen.

Text: LASSE SANDLIN, Kraftfull Kommunikation

PS Markus Rosenbergs succéstart bara fortsätter. När MFF 2-1-besegrade Örebro i onsdags passade Markus till Guillermo Molins 1-0: ett inlägg från högerkanten till Molins som vid bortre stolpen sköt direkt i mål. ”Riktigt vackert” skriver TT. Poängligan därmed just nu: 1) Rosenberg 6 (2+4), 2) Molins 5 (3+2), 3) Måns Söderqvist, Kalmar 4 (4+0).och Moestafa El Kabir, Häcken 4 (3+1). DS