Välkomna upp Hammarby IF, GIF Sundsvall, Utsiktens BK, Athletic FC United!

Tack för den här gången IF Brommapojkarna, Mjällby AIF, Husqvarna FF och Landskrona BoIS – och på återseende!

 

Efter fem år i Superettan är Hammarby IF tillbaka i Allsvenskan. 30 129 personer såg Bajen besegra Jönköpings Södra IF med 5-0, och därmed vann Hammarby IF Superettan 2014 på 61 poäng – lika många som tvåan GIF Sundsvall, men med bättre målskillnad.

 

Glädjen var total på Tele2 Arena, såväl bland supportrar som spelare och ledare – och det firades hela natten på Söders höjder i Stockholm. Tränaren Nanne Bergstrand var kanske den som höll lägst profil och sade direkt efter slutsignalen till TV12:s reporter:

 

– Det är bra för fotbollen med Hammarby i Allsvenskan. Vi gjorde vissa saker bra i dag, andra saker mindre bra, men vinner man och går upp i Allsvenskan ska man bara hålla käften.

 

Försvararen Michael Timisela var extra glad – han gjorde sitt första mål i Hammarby-tröjan.

 

– Det var på tiden! Det är en underbar känsla att göra mål, men jag är ännu mer glad åt att vi vann och gick upp. Visst kände vi en press på oss, men samtidigt var det en underbar stämning på arenan tack vare våra fans, som det alltid är när vi spelar hemma. Dessutom tycker jag om att spela under press, sade den 28-årige holländaren som kom till Hammarby inför säsongen 2013, då från VVV-Venlo i holländska förstaligan.

 

Även i Sundsvall stod glädjen högt i tak. Efter att ha fallit på mållinjen förra året, förlust i kvalet mot allsvenska Halmstad BK, var det dags att ”öppna Norrlandsfönstret” igen. GIF-kaptenen Kevin Walker var ett enda stort leende bakom skägget när han förklarade varför ”giffarna” är tillbaka i Allsvenskan efter två år i Superettan:

Fotboll, Superettan, Sundsvall - Landskrona

– Vi är ett kompakt och stabilt lag, som är svårt att slå. Det är en fantastisk känsla att vara tillbaka i Allsvenskan!

 

Ljungskile slutade trea i Superettan och får kvalspela om en plats i Allsvenskan mot Gefle IF, i ett dubbelmöte på torsdag 6 november och söndag 9 november.

 

Ljungskiles tränare Tor-Arne Fredheim försökte hålla besvikelsen borta, men hade svårt, vilket är förståeligt: 60 poäng och inte en förlust på hemmaplan Skarsjövallen sedan 8 maj, det vill säga 24 omgångar. Sådan statistik brukar leda till Allsvenskan.

Fotboll, Superettan, Ljungskile - Varberg

– Att hamna just trea, en poäng från båda lagen, det är givetvis tungt. Det är tungt just nu, men i morgon bitti så kommer det att kännas gött att vi har de här 24 matcherna utan förlust. Att vi spelar stabilt, och att vi vann i dag, sade Ljungskile-tränaren till TT.

 

Brommapojkarna och Mjällby AIF får lämna Allsvenskan – och vi säger ”På återseende!”.

 

I Superettan får Landskrona BoIS och Husqvarna FF lämna plats för Athletic FC United (division 1 norra) och Utsiktens BK (division 1 södra). Husqvarnas sejour i Superettan blev ettårig för klubben som har både bredd och spets i sin ungdomsverksamhet med Fotboll för alla-aktiviteter och seger i den stora ungdomsturneringen GAIS Open helgen som gick för P14-laget.

 

Husqvarna kommer säkert tillbaka med många egna produkter i laget!

 

IK Frej (Täby, Stockholm) och Örgryte IS får kvala om en plats i Superettan mot Östers IF respektive Assyriska FF. Precis som i kvalet till Allsvenskan sker detta i ett dubbelmöte torsdag 6 november och söndag 9 november.

 

För Örgryte IS skulle ett vunnet kval innebära att sejouren i division I blev ettårig. För IK Frej vore det första gången så här långt upp i seriesystemet.

 

Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation / Foto: Bildbyrån