Nästa vecka går årets upplaga av Hållbarhetsarenan av stapeln. En av de 120 anmälda deltagarna är Max Bergander som jobbar som värdegrundsansvarig på AIK Fotboll. Han beskriver Hållbarhetsarenan som ett viktigt forum för diskussion och kunskapsutbyte.
– Vi har alla olika möjligheter och verkar i olika områden, men kärnan är densamma, hur vi stöttar människor och bygger samhället.

Hållbarhetsarenan är ett initiativ av Svensk Elitfotboll där även Svenska Fotbollförbundet och Elitfotboll Dam medverkar som gäster. Det genomgående temat för dagarna, där även representanter från näringsliv och offentlig sektor deltar, är fotbollens betydelse i det lokala samhället. Som värdegrundsansvarig på AIK Fotboll jobbar Max Bergander dagligen med de frågor som står i fokus på Hållbarhetsarenan.

– Vi arbetar för att se till att vi har en trygg och inkluderande miljö där människor tillåts vara den de är. Samt se till att dessa värden tas med ut i arbetet vi gör i samhället. Vi är och ska vara en positiv samhällsaktör, och då måste vi bidra med dessa värden som tyvärr inte alltid är en självklarhet idag.

AIK Fotboll har tidigare deltagit på Hållbarhetsarenan och lyfter fram vikten av aktörer från olika delar av samhället samlas för att utbyta kunskap och erfarenheter.

220201 Max Bergander, Värdegrundsanvarig för för AIK flickor 17 under en fotografering den 1 februari 2022 i Stockholm. Foto: Pär Bäckström / BILDBYRÅN / COP 225 / PB0018

– Vi tävlar på planen, men i samhället jobbar vi tillsammans. Det är viktigt att bygga relationer till varandra. Vi är en av de största klubbarna, inte bara i Sverige, och verkar i områden som är speciellt utsatta vilket gör att vi har mycket att dela med oss av, både som vi gjort bra och mindre bra, menar Bergander.

De på Hållbarhetsarenan valda diskussionsämnena berör bland annat fotbollens samhällsverkande roll och hur den kan användas för att skapa ett mer inkluderat samhälle tillsammans med näringslivet och den offentliga sektorn. Bergander menar att dagarna även bidrar till att skapa en förståelse hos partners för allt det viktiga arbete som klubbarna gör ute i samhället.

– Fotbollen och idrotten kan påverka ett samhälle på ett sätt som ingen annan kan. Vi är en enorm folkrörelse vilket ger oss en jättemöjlighet att bidra till en positiv förändring i samhället. Tillsammans med våra partners kan vi göra skillnad på riktigt, för alla människor.

Hållbarhetsarenan 2023 genomförs 27–28 november på Clarion Hotel Post i Göteborg.