Grunden Bois bjöd in till världspremiär av sin nya dokumentär, som spelades in i samband med att Grunden Bois hade hand om Svenska Spels konto på Instagram. Med i publiken fanns en annan person som tidigare haft hand om kontot, och som nu engagerat sig mer och mer i klubben – IFK Göteborgs målvakt John Alvbåge.

– Jag är där någon gång i veckan och hälsar på och tränar målvakterna. Inget mer med det, säger John Alvbåge på premiärkvällen på Bio Roy i Göteborg.

Det finns en kärvänlig kamratskap mellan John Alvbåge och spelarna i Grunden Bois. Inget tvivel om det och det syns att målvakten är väldigt uppskattad.
– Alvbåge har ett hjärta av guld, han kommer ner på våra träningar. Senast delade han ut målvaktshandskar. Jättebra att det finns personer som han, säger Joakim Andersson, spelare i Grunden Bois.

Idén om dokumentären om Grunden kom till efter att John Alvbåge haft Svenska Speltelefonen en vecka. Under veckan hälsade Alvbåge på Grunden och efter det gick det snabbt. Grunden charmade alla och fick själva sköta Svenska Speltelefonen en vecka medan reklambyrån Animal samtidigt spelade in dokumentären i samarbete med Svenska Spel.
– Jag fick låna Svenska Speltelefonen, och då tänkte jag att eftersom jag hade telefonen hela vecka så var jag tvungen att hälsa på Grunden någon dag. Sen blev det en stor grej av det och det blev de att de gjorde Grundenvecka på Svenska Spel och sedan dokumentären, säger Alvbåge.

Anledningen till att John Alvbåge kommit Grunden Bois så nära är en intervju
– Det började förra sommaren när deras målvakt Hasse Ravelli, som han kallades, gick bort. Jag hade jag en tröja på mig under en intervju för att hedra honom och efter det fick jag äran att vara med i Grundens magasin. Då kom jag i kontakt med Thor (tränaren) och det här gänget, och sedan var jag på någon träning och tittade. De sa att jag kunde vara med på träningen och då var jag det, säger Alvbåge.

För Joakim Andersson i Grunden Bois är det den tredje dokumentären han ser om sitt lag sedan han själv inledde sin karriär i klubben 1995.
– Det är jättekul. Det finns två tidigare dokumentärer om oss och nu en minidokumentär. Det var via Svenska Speltelefonen som vi fick det här erbjudandet. Det var Thor som hade den på träningarna och så, så blev det en dokumentär om den.

Full pott
Dokumentären behandlar stämningen i laget och visar en träning där John Alvbåge medverkar, innan Grunden åker med hela åtta lag till en turnering i Långared. IFK Göteborgs målvakt ger dokumentären högsta betyg.
– Det är en fantastisk film. Så mycket härlig värme och glädje. Det blir full pott, fem klappor.

Joakim Andersson gillade också filmen, men han gillar också IFK Göteborg.
– IFK Göteborg är mitt lag, jag går på varje blåvittmatch. Jag har årskort på blåvitt. Jag har varit där sedan den nya arenan byggdes. Det kommer bli ett bra år det här.

Svenska Speltelefonen går att följa på Instagram där den vandrar mellan kända idrottsprofiler och lag vecka efter vecka. Senast Sveriges bandydamer som samtidigt vann VM-guld.
– Det är ett roligt koncept om man gör det bra, om man kan bjuda på sig själv. Det är ett Instagramkonto som alla borde följa. Man får en bra inblick i många lag. Tack vare Svenska Speltelefonen så blev det också en dokumentärfilm, avslutar John Alvbåge.

Fakta Grunden Bois:
Grunden Bois är en idrottsförening i Göteborg för spelare med intellektuella funktionshinder. Grunden Bois bildades 1992 och har nära 300 utövare. Klubben har flera SM-guld.

Fakta Svenska Speltelefonen:
Svenska Speltelefonen vandrar varje vecka mellan olika idrottsprofiler som får i uppdrag att på Instagram (@svenskaspel) dela med sig av sin vardag. Det kan vara allt från selfies till filmklipp från dagens träning eller aktivitet. Svenska Spel beskriver själva konceptet som ”ett ärligt och autentiskt
 sätt att låta svenska folket få en inblick i livet hos några av våra största idrottsprofiler och intressanta personligheter.”

Robert Johansson