Superettan är inte bara serien under den högsta serien. Det är också serien som fått kämpa i rejält underläge hela säsongen. Efter alla rapporter om publiksuccé och andra rekord är det svårt att få utrymme, men vi hittade några som tycker Superettan är precis lika bra som annars.
– Det är fotboll av den gamla skolan, säger Johann Bernövall.

 Johann Bernövall driver Blåsvarta Baksmällan, en supporterpodcast om IK Sirius medan Linus Annlöv är verksam i podden Från gräset i Götet till plasten i Borås som behandlar bland annat GAIS. Båda två gillar Superettan, och inte enbart för att deras favoritlag spelar i serien.
– Klubbarna finns och verkar i lokalsamhället och många av spelarna har vanliga jobb som vem som helst. Det är väldigt befriande i en tid då fotbollens själ på många platser kommersialiserats bort, säger Johann Bernövall.

Linus Annlöv tycker att variationerna i klubbarnas storlek är charmen med Superettan.
– Hela spektrat av svensk fotboll verkar finnas i serien. Vissa klubbar är varandras diametrala motsats. Från nytänkande Östersund och nybildade AFC United till klassiska Degerfors och lilla Utsikten. De som följer Superettan charmeras nog mest av hur galen den är. Bottenlag kan slå serieledarna på bortaplan för att i nästa omgång åka på storstryk på hemmaplan. Spelare kan bli utvisade i första minuten och målvakter kan göra nickmål på stopptid. Vad som helst är möjligt.

Årets säsong av Superettan har hamnat mycket i skymundan av Allsvenskan och de positiva tongångarna runt den serien. Superettan förtjänar mer utrymme.
– Det handlar mycket om att värna det som finns istället för att blicka mot andra serier. Man borde lyfta fram de lag som finns här nu, som har en levande och minst lika fin, om än mindre, kultur kring sin klubb som storlagen. En del av klubbarna verkar på mindre orter och betyder mycket för folket där. Till exempel Ljungskile och Mjällby. Man kanske borde lyfta fram det lokala och intima med fotboll på Superettan-nivå, i kontrast till de allsvenska klubbarnas stora opersonliga arenor och relativt överbetalda stjärnspelare, anser Johann Bernövall.

Hos Från gräset i Götet anser man frågan vara en av de viktigaste inom svensk fotboll just nu.
– Superettan måste bli en del av diskussionen när vi diskuterar svensk fotboll. I dagsläget är det endast allsvenskan som tas upp när vi pratar om hur svensk fotboll ska bli bättre, men en stark andra division så växer svensk fotboll som helhet, säger Linus Annlöv.

Även Linus är inne på att man måste fokusera på vad som gör serien unik för att öka intresset.
– I superettans fall är det nog dess oberäknelighet. Det är omöjligt att på förhand veta hur en match ska sluta och matcherna är i nästan tio fall av tio händelserika på ett eller annat sätt. Att serien till stor del är så jämn, med undantag för toppen i år, är också något som gör superettan extra intressant.

Fotboll, Superettan, Gais - Frej Täby

Sköna lag och spektakulära profiler
Både Johann och Linus säger också att kvalitén på serien inte är avgörande.
– Mjällby och BP har legat jumbo samt nästjumbo stora delar av säsongen. De tillsammans med Ljungskile och GAIS har inte hållit den kvalité som många förväntade sig. Dessutom lider flera lag av dålig ekonomi vilket gör att många lag har fått byggas ihop i sista minuten med otroligt små resurser, säger Linus.

– Jag tycker att årets Superetta har många sköna lag och spektakulära spelarprofíler. Om vi snackar kvalitén på fotbollen så kunde jag personligen inte bry mig mindre, fyller Johann i med.

Sirius är ett lag från Sveriges fjärde största stad, Uppsala, och borde ha stora förutsättningar att nå Allsvenskan, men ändå verkar det så svårt.
– Det handlar om kulturen i Uppsala stad – en stad där idrott aldrig stått särskilt högt på agendan. Årets säsong har varit fantastisk på alla sätt och vis. Men jag pallar inte prata om hur det kommer sluta. Går vi upp vet jag inte vad jag gör. Man ska ha i åtanke att vi spelade i Division 1 Norra mellan 2010 och 2013. Resan som laget gjort under Kim Bergstrand är otrolig, säger Johann.

GAIS är kända att åka hiss mellan Allsvenskan och Superettan och är nu inne på sin tredje säsong i Superettan. Det blir inget Allsvenskan efter den här säsongen heller.
– När man trillade ur Allsvenskan pratades det om en treårsplan för att ta sig tillbaka till den högsta serien. Det har nu revideras och ersatts med en ny treårsplan. Om man ska se till hur laget presterat i år finns det nog oro att även den kommer revideras inom de kommande säsongerna. Hyfsade insatser har värvats med riktiga bottennapp och få av nyförvärven har levt upp till de förväntningar som ställts. Per Ola Ljung tillsammans med sportchef Jonas Lundén har en hel del att jobba med för att GAIS ska återvända till Allsvenskan men det som talar för en återkomst är att i Superettan kan vad som helst hända, menar Linus.

Populärt med podcast
Podcaster är populära och både Johann och Linus tycker att gehöret från fansen har varit mycket större än de kunnat räkna med från början.
– Vår ambition från början var att fånga upp den typen av snack som förekommer mellan supportrar på puben efter en match och det har vi gjort. Vi har även intervjuat aktiva och före detta spelare och ledare vilket varit väldigt givande. Jag tror att podden har ungefär samma funktion som ett fanzine. Det är roligt att läsa och/eller lyssna på vad andra med samma passion tycker och tänker. Vår pod har ungefär 700 lyssnare per avsnitt vilket är mer än vi hade kunnat drömma om. Det är en lojal skara som ofta hör av sig på sociala medier och mejl vilket gör det ännu roligare att fortsätta. Vi är stolta över det vi har byggt upp med podden och på det sätt vi bidrar till supporterkulturen kring IK Sirius.

Från Gräset i Götet behandlar fotboll i Västsverige i allmänhet, där GAIS är en del, och podden har drygt tusen lyssnare varje vecka.
– För oss handlar det nog mycket om att ha en kanal att uttrycka sig i. Vi har alla väldigt mycket åsikter om både våra lag och svensk fotboll som helhet. Dessutom är det viktigt för oss och vara med och förespråka svensk fotboll och den lokala fotbollen, istället för den internationella. Än så länge har vår pod nog störst genomslag hos de som redan har ett stort supporterskap för ett svenskt lag, men vi hoppas att podden kan vara en väg in i svensk fotboll för några. Kanske blir Allsvenskan, Superettan och Division-1 än mer attraktiv att följa om det finns ännu fler sett att ta del av den. Kanske kan man uppmuntras att gå på fler matcher, kanske kan man uppmuntras i att engagera sig i sin förening. Vi hoppas också att de som lyssnar på vår pod inte bara ska vara intresserade för det vi har att säga om deras lag och möjligtvis serien de spelar i, utan också få ett större intresse för svensk fotboll som helhet och alla dess elit-divisioner.

Lyssna på poddarna här:
Blåsvarta Baksmällan:
Från gräset i Götet till plasten i Borås:

Robert Johansson / FOTO: Bildbyrån